UITNODIGING VOOR ONZE MUZIEKLIEFHEBBERS

Beste vrienden,

Opnieuw kunnen wij, dankzij het bestuur van BOT, genieten van een super voordelig aanbod om hun nieuwste productie bij te wonen. Ook dit jaar hebben wij de keuze tussen 2 opvoeringsdatums.
Meer info is terug te vinden op de website www.brusselsoperettetheater.be

HET BRUSSELS OPERETTE THEATER

presenteert dit jaar

“CLIVIA”

een operette van Nico Dostal

VRIJDAG 5 DECEMBER OM 20 UUR en ZATERDAG 6 DECEMBER OM 14 UUR  in het KAAITHEATER

Het verhaal

Potterton is een meedogenloos financier uit Chicago, die fortuin wil maken in Boliguay, een door Dostal verzonnen land in Zuid-Amerika. Om de Boliguaanse president Olivero te misleiden, huurt Potterton een volledig filmteam in, waarmee hij eigenlijk een revolutie wil opzetten. De zogenoemde hoofdrolspeler echter, krijgt al snel lucht van de ware bedoelingen en stapt eruit nog vóór ze Boliguay bereikt hebben. En als ook nog eens blijkt dat buitenlanders geen werkvergunning krijgen in Boliguay, lijkt het hele plan compleet in duigen te vallen. Potterton bedenkt echter snel een uitweg: Clivia Gray, de grote ster, moet maar trouwen met een inwoner van Boliguay. De meegereisde reporter Lilio Down gaat dan op zoek naar een geschikte kandidaat, en komt zo uit bij Juan Domigo, een gaucho. Het huwelijk is snel in kannen en kruiken en tot Pottertons verbazing doet Juan zelfs afstand van het geld dat als afkoopsom was bedoeld. Nu Clivia officieel inwoner van Boliguay is, kan de filmploeg eindelijk afreizen, hierbij aangenaam welkom geheten door de knappe Jola, chef van de amazonetroepen die de grens bewaken. Bij aankomst in de Boliguaanse hoofdstad geeft Potterton een knallend feest; de beste camouflage om zijn spionnen te polsen naar hun plannen. Maar vooraleer die ook maar iets kunnen ondernemen, worden Potterton en Clivia al gearresteerd. Gaucho Juan is in feite de president die zich vermomd had, en zo van alles op de hoogte was. Olivero blijft wel geloven in de onschuld van Clivia bij die staatsgreep. Dankzij de connecties van Potterton in de USA, beslist het Oorlogsministerie van Boliguay dat zowel Potterton als Clivia het land straffeloos mogen verlaten. Potterton grijpt meteen zijn kans en vlucht. Clivia is tot het besef gekomen dat ze verliefd is geworden op de gaucho-president, en ze besluit hem haar liefde te verklaren. Officieel getrouwd waren ze al, maar nu kunnen ze ook als echtpaar hun volk begroeten.

Betreffende Nico Dostal

Nico Dostal is geboren in 1895 in Korneuburg, in de buurt van Wenen. Hij studeerde eerst rechten en kwam slechts toevallig bij de muziek terecht. Zijn grootvader was kapelmeester bij het leger, en had met enkele bescheiden operettes toch wat succes gekend. Van zijn hand is bijvoorbeeld ‘Der Fliegende Rittmeister’ met de tot op vandaag nog gespeelde Fliegermars. Na jaren kapelmeester voor het theater te zijn geweest, ergens op het Oostenrijkse platteland, vindt Nico aan het begin van de wild bruisende jaren twintig, de weg naar Berlijn. Daar vindt hij werk als kopiist van notenbladen en als arrangeur. Hij schrijft eveneens muzikale sketches voor cabaret en waagt zich ook wel eens aan het componeren. Met het lied “Es wird in hundert Jaren wieder so ein Früling sein” heeft Nico zijn eerste succes. Hij is bijna veertig jaar oud wanneer zijn eerste grote compositie, de operette ‘Clivia’, op 23 december 1933 in première gaat in Berlijn. Het Berliner Theater am Nollendorfplatz had er al een rijk gevulde geschiedenis opzitten, maar ‘Clivia’ was toch een van de grootste successen. ‘Clivia’ kende zo’n 300 voorstellingen. De temperamentvolle dansscènes konden op veel bijval rekenen en sopraan Lillie Claus, overgekomen van de Weense Staatsoper, was briljant in de titelrol. Wat later kon ze de rest van haar kunstenaarsleven doorbrengen aan de zijde van Nico, als getrouwd stel. Nico Dostal overleed in 1981 in Salzburg, waar hij ook begraven werd.

Plaats: Kaaitheater – Sainctelettesquare 19 – 1000 Brussel.

Parking: Gratis parkeergelegenheid (beide dagen) in de parking van KBC, Havenlaan (is gelegen aan de overkant van kanaal en Kaaitheater). Toegang vanaf één uur voor de voorstelling. Ingang via de Opzichterstraat.

Toegangskaarten: KBC-voordeelprijs € 20 per persoon (normale prijs voor groepen € 28).
Deze prijs omvat:

  • Plaats in de benedenzaal
  • Drankbonnetje (voor drank naar keuze) te gebruiken in foyer Kaaitheater

Inschrijving: Door overschrijving vóór 25 juni 2014 van € 20 per persoon op rekening
BE 63 4470 0615 8108  op naam van Kring Gepensioneerden KBC Gent met vermelding “BOT + NUMMERPLAAT VAN DE WAGEN” indien je parking wenst. Gelieve ook de datum van de gewenste voorstelling op te geven!

Indien je geen nummerplaat opgeeft wordt er ook geen parkingplaats voorzien.

Wij wensen alle operetteliefhebbers een ontspannende avond of namiddag toe.

Het bestuur


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback