BEDRIJFSBEZOEK

Verslag bedrijfsbezoek Meat&More.

Op vrijdag 9 november hebben we met een maximale bezetting van 40 personen het bedrijf "Meat&More" in Aalter bezocht. En 't is toch raar hé, 2 dagen later rij ik op de autostrade plots een camion voorbij van "Meat&More"... net alsof ik dat nooit eerder al eens zou hebben gedaan, maar ja nú valt dat zomaar op. :-) 'k Vraag mij af hoeveel andere deelnemers dit intussen ook al hebben ervaren…
Eerst werden we verwezen naar een grote parking achter het bedrijf waar we onze auto konden kwijtraken om dan in een ontvangstruimte even te wachten tot iedereen er was. We werden hartelijk ontvangen en begeleid tot in een zaal op de 1ste verdieping. Daar kregen we, d.m.v. een powerpointpresentatie, uitleg en een overzicht van de activiteiten van Meat&More.
Dit bedrijf beslaat 33.000 m² en heeft al rondom grond bijgekocht voor uitbreiding tot 55.000 m². Dus een bedrijf in volle expansie, ondanks de daling van de vleesverkoop; je moet het maar doen!
Ze hebben momenteel 22 Bon’Ap-winkels (goed voor 220 medewerkers) en hebben 129 filialen van  "Buurtslagers" (goed voor > 500 medewerkers). Deze medewerkers samen met de werknemers in de productie in Aalter en de administratieve en logistieke ondersteuning, vormen een totaal van om en bij de 1300 medewerkers. Het bedrijf koppelt de kennis van de ambachtelijke beenhouwerij aan technologische innovatie. Letterlijk betekent dit dat een kip die gisterenmorgen nog op de boerderij rondliep vandaag volledig verwerkt te koop wordt aangeboden. Veel verser kan niet! Hoofdbedoeling van het bedrijf is om dagelijks onberispelijke kwaliteit te bieden aan een eerlijke prijs. Goed begonnen is half gewonnen. Bij Meat&More mag u dat gerust letterlijk nemen. Door grote volumes centraal aan te kopen, kunnen ze de prijzen drukken. Hun vakspecialisten voeren nauwgezet strenge kwaliteitscontroles uit en classificeren het vlees. Zo wordt het juiste stukje gebruikt voor de juiste bereiding. Dat biedt een grote meerwaarde voor de productieketen. Er wordt met kennis van zaken over hygiëne en kwaliteit gewaakt, zodat een valse start op die manier is uitgesloten.
Meat&More centraliseert het productieproces in Aalter. De prijzen hangen vooral af van de optimale versnijding van het vlees en de bereiding van vleesproducten. Wat machines beter en sneller kunnen doen dan mensen, wordt door machines gedaan. Slagers gebruiken hun kennis en ambacht om toegevoegde waarde te creëren. Uiteraard wordt de koudeketen nooit onderbroken, zodat het eindproduct dagvers blijft. Er wordt, waar mogelijk, op alles bespaard maar niet op kwaliteit van het vlees noch op inzet van ervaren mensen. Na deze uitgebreide informatie werden we verzocht ons conform de hygiëneregels in te pakken..., jas, haarnet, schoenovertrekken, geen ringen, horloges, e.d. en onze handen ontsmetten alvorens de productieruimtes te mogen betreden. Kijk naar de foto's en je zal zien hoe ongelooflijk fotogeniek we er allemaal uitzagen. Arne Leyseele heeft ons dan door het hele bedrijf geloodst. Met een behoorlijke tred werden we van de ene productieruimte naar de andere gebracht, met zijn deskundige uitleg die we allemaal konden horen via de geleverde koptelefoons. Er kwam geen einde aan. Op zeer efficiënte wijze wordt de productie gecoördineerd, zodat alles optimaal functioneert en rendeert. Niet te schatten is de snelheid waarmee uitbeners bijvoorbeeld kleine kippenvleugeltjes ontbenen en dan zelfs nog kunnen opkijken. We waren al allemaal klaar om 'ai' te roepen, zeker zijnde dat ze in hun vinger zouden snijden... maar niet dus. We zijn ook in de diepvriezer geweest die tot -30° C gaat, we waren snel weer buiten, ja! Hij heeft daar heel veel verteld en aantallen, en weet ik veel, vernoemd, maar aangezien ik niets kon noteren… kan ik het spijtig genoeg niet meer reproduceren. Maar goed, het was interessant om dit allemaal eens van dichtbij te zien gebeuren. Na de rondleiding mochten we proeven van tomatensoep met (veel) balletjes en 3 soorten stukken ‘Frans brood’ met 'hun' beleg: o.a. filet americain en vleessalade, het derde weet ik niet meer want ik heb dat niet geproefd. Ter afsluiting ontving iedereen een koeltas met enkele tegoedbonnen waarmee we bij een Buurtslagers-slagerij of Bon’Ap-winkel terechtkunnen. Zij die in hun woonbuurt geen van beide hebben, konden ter plaatse in de winkel hun bonnetjes inruilen.

Rond 13.45 uur kon iedereen tevreden over het bezoek terug naar huis rijden.

Verslag: Marie-Paule Vermeulen


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback