Otheensche Kreek

Petrus & Paulushoeve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 22 mei 2014 – OOST-ZEEUWS-VLAANDEREN/AXEL – 67 km.

Records zijn er om gebroken te worden zegt men! Inderdaad mochten we, na de recordopkomst verleden maand, opnieuw een recordaantal deelnemers noteren. Met 37 stonden we op de parking Hofplein te Axel klaar om onze dagtocht aan te vatten! Tevens mochten we opnieuw 6 nieuwe deelnemers verwelkomen: Annie & Eric, Johan & Ludwine en Johan & Marleen. Wij hopen uiteraard dat zij onze fietsclub zullen blijven vervoegen!
Het weer was nog een beetje grijs en van regen was er slechts sprake in de late namiddag maar dat waren zorgen voor later!
Zo vertrokken we voor een tochtje van 67 km doorheen Oost-Zeeuws-Vlaanderen dat voor ons werd uitgestippeld door de leiders van vandaag: Gisèle & Tonny.
Na een goede km reden we al langs de “Axelse Kreek”, één van de vele kreken waarvan Zeeuws-Vlaanderen rijkelijk voorzien is.
Bij knooppunt 71 kwamen we in het open polderlandschap terecht richting Terneuzen. Er stond een stevig briesje maar gelukkig zou dit in de voormiddag meestal in de rug waaien zodat we er een goed tempo op konden nahouden.
Na 13 km bereikten we de “Otheensche Kreek” aan knooppunt 29. De Otheensche Kreek is een vrij brede kreek in Zeeuws-Vlaanderen, genoemd naar het dorpje Othene dat inmiddels is opgeslokt door Terneuzen. Het noordelijke gedeelte van de Otheensche kreek ligt momenteel in de stad Terneuzen. De kreek beslaat ongeveer 100 hectare en is gemiddeld drie meter diep, met hier en daar een put van zes meter.
Bij knooppunt 28 kwamen we aan de dijk langsheen de Westerschelde in Terneuzen. Na 3 km verlieten we de dijk aan knooppunt 40 voor onze eerste drinkstop in Café De Griete te Griete.
De zon was nog niet van de partij maar op het terras was het toch reeds gezellig genieten van een drankje!
Na deze welgekomen pauze vervoegden we opnieuw de Westerschelde voor zo’n 6 km tot aan knooppunt 10 waarna we opnieuw de polders inreden. Hier hadden we al wat meer te kampen met wat tegen- maar meestal toch zijwind in deze open vlakte. Zo kwamen we aan knooppunt 12 aan onze 3de kreek nl. de “Grote Vogel”. De Vogel is de naam van een kreek en natuurgebied in Oost-Zeeuws-Vlaanderen, gelegen tussen Hengstdijk en Lamswaarde. Nu reden we langs de noordoever van de kreek. In de namiddag zouden we de zuidoever doen.
In Lamswaarde wachtte ons in de “Petrus & Paulushoeve” een heerlijk middagmaal. De zon was inmiddels van de partij zodat de tafels gedekt waren op het zonnige terras. De Petrus & Paulushoeve is een culinair restaurant dat in 2014 genomineerd werd met een “BIB Gourmand”. Annex is er ook een “18 holes Short-Golfbaan” aanwezig! Van een mooie locatie gesproken!
Bij het vertrek bleek uw verslaggever zijn “fluitje” ergens verloren gelegd te hebben. Het kleinood zou pas later, bij thuiskomst, ergens in de fietstas, diep weggestopt, teruggevonden worden.
Zoals reeds vermeld volgden we nu de zuidoever van de Grote Vogel. Tot aan knooppunt 54. Hier doken we opnieuw de polders in en nu was het wel wind op kop zodat er een tandje moest worden bijgestoken. De e-bikers die reeds met een steeds groeiend aantal aanwezig zijn hadden hier uiteraard minder moeite mee. Vanaf knooppunt 15 te Vogelwaarde ging het rechtstreeks naar Hulst waar we een 2de drinkstop hadden gepland.
Wegens de drukte op de markt dienden we ons te verspreiden over de verschillende terrasjes. Hier begon de lucht steeds maar donkerder te worden en kregen we dan toch het voorspelde onweer. Gelukkig zaten we goed beschermd onder het afdak van ons terras.
Vanuit Hulst hadden we nog zo’n 16 km voor de boeg. Het was wel opgehouden met regenen maar even later dienden we dan toch opnieuw onze regenjasjes aan te trekken, gelukkig niet voor lang. Bij knooppunt 45 kwamen we aan de volgende kreek “Groot Eiland” die we helemaal rond reden tot aan knooppunt 43. Van daar was het nog een 6-tal km zwoegen tegen de wind in tot ons vertrekpunt te Axel.
Het werd een mooie tocht met een dikke pluim voor de inrichters!

Uw verslaggever
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback