FIETSTOCHTVERSLAG

Dinsdag 9 september 2014 – BALEGEM – 41 km.

Was het voor het groen, de landbouw, de zandsteen of voor de jenever? Onze startplaats aan de Stokerij Van Damme te Balegem lokte in ieder geval 30 deelnemers! De fietsvakantie was dus niet in de benen blijven hangen! Het mooie weer zal er uiteraard ook voor iets tussen gezeten hebben. De verkenning van deze fietstocht hadden we wegens overvloedige regen met de wagen moeten doen maar gelukkig voor de groep zou het vandaag droog en warm blijven.
’t Koffiehuis van de Stokerij zou maar open zijn na onze fietstocht zodat we noodgedwongen van start gingen zonder een aanmoedigend “Balegems graanjenevertje”.
Zo vertrokken we voor een tochtje platteland doorheen het Scheldegebied tussen Oosterzele, Merelbeke, Melsen en Baaigem.
Via knooppunt 96 ging het richting Oosterzele, Landskouter en Gontrode. Aan knooppunt 77 te Gontrode ging het even richting Merelbeke om aan knooppunt 79 richting Bottelare te nemen. Onderweg passeerden we het Gentbos. Het Gentbos maakte ooit deel uit van een vijvercomplex tussen Bottelare en de Schelde. Al op het eind van de 18e eeuw was het gebied grotendeels bebost, hoewel er ook verschillende vijvers en een deel braakliggend terrein aanwezig waren. Keizerin Maria Theresia liet dit laatste met beuken beplanten.
Nog een 8-tal km en we bereikten onze drinkstop “De Zoete Zonde” in de Bosstraat te Merelbeke. Daar waren we niet alleen om van het mooie weer te genieten. Het terras werd dus vlug volledig ingepalmd door onze groep.
Na deze deugddoende drinkstop ging het verder naar Munte waar ons een serieuze beklimming te wachten stond. Hierna kregen we een mooi stukje groen voorgeschoteld doorheen de Makegemse bossen. De Makegemse bossen is een waardevol bossencomplex in het zuiden van de gemeente Merelbeke. Het agrarisch landschap rondom de bossen is open. Uitgesproken voorbeel­den zijn de uitgestrekte zone tussen de Bosstraat en de dorpskern van Melsen (Hoge en Lage Haarlink volledig ingenomen door akkerland) en de heuvelruggen ten zuiden van het Harentbeekbos en het Heilig Geestgoed.
De volgende knooppunten vanaf 95 brachten ons via Baaigem terug naar onze startplaats te Balegem.
In ’t Koffiehuis van de Stokerij Van Damme werd er nog stevig nagenoten van deze mooie namiddag. Wie geen streekgebak had gereserveerd moest zich geen zorgen maken, er was genoeg voor iedereen die van de lekkere taarten wenste te proeven! Uiteraard met bij de koffie de begeerde graanstooksels!
Na al dat lekkers keerden we tevreden huiswaarts toe met dank aan de organisators van vandaag: Martine en Luc.

Uw verslaggever
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback