BANKET VAN ZONDAG 26 OKTOBER 2014

Het was ook nu niet anders, onze jaarlijkse banketdag begon in de kerk Sint-Pietersbanden te Merelbeke met een plechtige herdenkingsmis voor de overledenen van onze kring.
Nog voor de mis begon kreeg ik het gevoel dat het onze dag niet zou worden. Om te beginnen stelden we vast dat de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Merelbeke er niet was, niettegenstaande ze op deze zondag ook haar patrones vierde.
Dus geen opluistering van de mis met harmonieklanken. En ook nog voor de mis begon, deelde de celebrant ons mee dat de organist afwezig was want die stond met autopech aan de kant.
Het koor zou het maar ‘a capella’ moeten doen, maar geen nood de koorzangers deden dubbel hun best.
In zijn kanselrede, maar niet van op de kansel, had de priester het over één kernwoord: ‘liefde’. Liefde voor elkaar, en dat zouden we later op de dag nog horen.
Tijdens de Consecratie kwam de organist toch nog opdagen en zo werd het uiteindelijk geen zuiver gezongen mis want na de verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus was er toch nog begeleidende orgelmuziek. Als einde van de Gedachtenis der Overledenen herinnerde Martine aan de ons ontvallen leden van ’t voorbije jaar, dat door voorlezing van hun naam en sterfdatum.
Na de Dankzegging en de zegen zond de celebrant ons naar huis, maar onze thuis was tot laat in de namiddag de Salons Roskam.
Bij het binnenkomen van de salons werden we al direct een aperitiefje aangeboden. Na herhaaldelijke bijvulling van de glazen en toen alle bijhorende hapjes waren verorberd werden we uitgenodigd om aan het banket aan te zitten. Toen iedereen was aangezeten richtte onze voorzitter, Daniël, een warm welkomstwoord tot alle aanwezige leden en de eregenodigden.
De aanwezige eregenodigden waren: de heer Jacques Haegemans, voorzitter van het Sociaal Fonds, erevoorzitter Jan Scheerlinck en erevoorzitster Lieve Janssens met echtgenoot André.
Regiodirecteur van Noord-Vlaanderen en verantwoordelijke voor de Gentse regio, mevrouw Regine Debeuckelaere liet zich verontschuldigen maar wenste de kring toch een mooi feest en voegde er aan toe om aan alle leden mee te geven dat zij het bijzonder mooi vindt dat wij als KBC-kring mekaar blijven zien.
Ook erevoorzitter Robert De Rudder en echtgenote Agnes lieten zich verontschuldigen.
Verder wees onze voorzitter op het hoog aantal aanwezigen op het banket, waaronder velen die er voor de eerste keer bij waren. Dat hoog aantal is een weerspiegeling van het succes dat onze andere kringactiviteiten kennen. Succesvol waren vooral onze daguitstappen en de citytrips, zowel die van dit jaar als die van de vorige jaren. Hopelijk zal dat ook zo zijn voor de 9-daagse reis door Zuid-Ierland die voor 2015 gepland is.
Daniël bedankte zijn naaste medewerkers voor hun inspanningen om steeds maar een gevarieerd aanbod van activiteiten te realiseren. Ook de naderende bijeenkomsten werden toegelicht, zoals het eindejaarsfeest en de statutaire vergadering. In primeur kondigde hij aan dat het 55-jarig bestaan van onze kring op dinsdag 12 mei 2015 op een speciale manier zal gevierd worden met een grote boottocht op de Schelde. Er wordt gehoopt op een massale deelname aan deze ‘jubileumboottocht’.
Tenslotte wenste hij ons allemaal smakelijk eten en een gezellige namiddag.
Bij het opdienen van de soep werden er grote ogen getrokken, het was geen heldere bouillon van kwartel, zoals het op de menukaart stond, maar een romig soepje van waterkers met gerookte rivierpaling.
Ik dacht dat het om een ‘accident de parcours’ ging maar onze voorzitter vertelde ons dat men zich had vergist, het zou een ‘verrassingsmenu’ worden. Volgens mij hadden ze de voorbije nacht hun uurwerk niet één uur teruggedraaid maar een heel jaar, want na voorlezen van het bereide menu bleek het dat van het banket van 2013 te zijn. Voor de velen die vorig jaar hier ook waren was de verrassing er af.
Zo kregen we als voorgerecht een stoofpotje van Noordzeevis en geen spiesje met geroosterde scampi’s, zalm en gamba’s.
Als hoofdgerecht was het Mechelse koekoek en niet de waaier van eendenborstfilet.
Het nagerecht bestond uit ananas uit de Ivoorkust, geflambeerd met kirsch vergezeld van hazelnootijs en misten we alzo de carrousel van vruchten en chocolademousses.
De mokka en versnaperingen konden niet verkeerd zijn.
Tussen de Noordzeevis en de Mechelse koekoek in had de heer Jacques Haegemans het woord genomen.
Hij feliciteerde de kring met de talrijke aanwezigen op het banket maar vooral voor de vele andere activiteiten dat wij organiseren; hij had ze geteld.
Hij wist ons te zeggen dat er dit jaar al 40 activiteiten hadden plaatsgehad maar noemde ook die met dewelke wij het jaar zullen afsluiten. Wat de grootte van onze kring betreft zitten we in de middenmoot van de zeven kringen maar behoren tot de absolute top qua ingerichte activiteiten.
Verder had de Sofo-voorzitter het over het doel van de kringen: het sociale en de vriendschap. Hij had het zoals de priester in de herdenkingsmis over de ‘liefde’ voor elkaar, wederzijdse dankbaarheid maar vooral over de liefde voor het doen, de uitvoering, het meedoen en het bijwonen van...
Daarna duurde het een zee van tijd om de rest van het ‘verrassingsmenu’ op te dienen.
Het was al heel late namiddag toen we onze voeten vanonder tafel trokken.

 Verslag: Daniël Van Renterghem   


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback