WANDELVERSLAG

Verslag van de wandeling van donderdag 5 november 2015 te Bavegem.

“Beeldige landschappen, blanke beken en een baardige heilige”

30 wandelaars waaronder 2 jeugdigen (mee met grootouders Laurent en Lutgarde) waren, met dit mooi weer en milde temperaturen voor november, klaar om Bavegem te ontdekken.

Reeds van op de parking maakten we kennis met bouwkundig erfgoed, nl. de oude melkerij met het zo typische laadplatform voor laden en lossen van de “melkpullen”, een beeld dat velen onder de wandelaars uit hun jeugd herkenden.

Op naar de kerk om met ons godsdienstig erfgoed kennis te maken… en wel met een speciale heilige: St.- Oncomena of Wilgefortis, de “baardheilige”. Zij zou als jong christen meisje door haar vader uitgehuwelijkt worden aan een heidense man. Ze bad tot God om een uitweg en die verhoorde haar bede. De volgende ochtend werd ze wakker met een furieuze baard. De aanstaande man bedankte voor de eer, maar haar vader was woest en liet zijn dochter kruisigen. Vandaar dat zij aanroepen wordt tegen “liefdesverdriet”. Waar of niet… het blijft een niet alledaags verhaal.

Vol ongeloof verlieten we de kerk, trouwens zeer mooi onderhouden, om via de Meulestraat naar een ander bouwkundig erfgoed te gaan: de watermolen op de Molenbeek. We onthouden dat er reeds melding is van een molen in 1228 en tot 1798 zou hij in het bezit geweest zijn van de Sint-Baafsabdij. Het was een bovenslagmolen (water komt boven op het rad via 3 schuiven) voor graan maar in 1723 komt er een “stampkot” bij, om olie te winnen uit zaden, die in 1911 ontmanteld wordt. Vanaf 1948 wordt het water als aandrijving verlaten en komt er een industriële maalderij in een imposant fabrieksgebouw. In 1965 wordt echter alle bedrijvigheid stopgezet wat de eerder verwaarloosde site verklaard. Aan de overkant van de straat trokken de imposante fabrieksgebouwen van de INEX-groep, een samensmelting van 4 familiale zuivelbedrijven in 1973, onze aandacht.

Tijd voor erfgoed dat de natuur ons schonk, nl. het mooie zacht glooiende landschap van het Land van Rhode doorsneden met beken, met zijn vers bewerkte akkers en malse weiden waar het dikbilvee loopt te grazen, kouters waar het winterzaaigoed reeds door de aarde priemt en getooid met hier en daar een plukje bos.
Via rustige landbouwwegen genoten de wandelaars van de beekvalleien afgeboord met struikgewas en populieren. We stapten over het blanke water van de Cottembeek en de Bijlokebeek, beiden vloeien samen net voor de watermolen om zo de Molenbeek te vormen die uiteindelijk uitmondt in de Schelde. Onderweg konden we de kerktorens van Letterhoutem en Sint-Lievens-Houtem spotten.

Rustig keuvelend bereikte onze groep via een landweg, met hier en daar een wat drassige passage, een kapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. De overlevering wil dat de bewoners van het “Hof ter Zijpe” (laag gelegen hoeve) in 1736 de voorspraak van de Heilige Maria afsmeekten tegen alle onheil dat hen trof en om hun vroomheid te bewijzen bouwden ze dit kapelletje.

Hier werd het laatste stuk van de wandeling aangevat, doorheen de vallei van de Molenbeek. Op een goed verhard pad konden we genieten van een uniek stukje natuur met meersen afgezoomd door knotwilgen en aanpalend populierenbosje.

Terug in de bewoonde wereld nodigde café ‘Sint Antonius’ ons uit om de vermoeide benen te laten rusten en de “dorstigen” te laven. Als echte genieters lieten wij verschillende bieren de revue passeren terwijl zich geanimeerde gesprekken ontsponnen. Iedereen voldaan zo leek het na een deugddoende wandeling rond Bavegem, bij prima weersomstandigheden, met voor elk wat wils in een mooi “Breugeliaans” landschappelijk kader.

Georges Demeester
Wandelleider van de dag


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback