FIETSTOCHTVERSLAG

Dinsdag 22 mei 2012 – BRABANTSE KOUTERS – 71 km

Zoals verleden jaar beloofd, nadat we dezelfde fietstocht hadden gereden in bar slechte weersomstandigheden met slechts 11 deelnemers, hernamen we deze mooie tocht dit jaar. We hoopten natuurlijk op beter weer en zie, onze gebeden werden verhoord. Om 9.30 uur aan het “Fort van Breendonk” te Willebroek verzamelden zich 24 deelnemers. Het was weliswaar nog niet zo warm maar de zon was toch al van de partij en het voornaamste was dat het droog was! Het beloofde een mooie fietsdag te worden.
We lieten de gebruikelijke aanlooproute naar knooppunt 39 links liggen en reden dadelijk via de Rijksweg naar de brug van Willebroek. Wegens werken aan de brug en omgeving was het wel even zoeken om langs het Zeekanaal Schelde-Brussel in te pikken op het fietsroutenetwerk. In Tisselt staken we het kanaal over om langs de andere kant verder te fietsen.
Onze eerste drinkstop hadden we, zoals vorig jaar, opnieuw gepland in het café “Ons Goe Gedacht” te Humbeek. Net zoals toen waren de uitbaters bereid gevonden om voor ons open te doen op hun sluitingsdag. Inmiddels was het al zo warm geworden dat de meesten plaats konden nemen op het terras en kon er al wat warme kledij in de fietstassen verdwijnen.
Zo reden we verder naar Verbrande Brug waar aan de westkant een monument ons herinnert aan de heldendaad van korporaal Trésignies tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uw verslaggever, afkomstig van de streek, vertelde in het kort het verhaal van deze oorlogsheld. Wie het volledig verhaal wil lezen kan hiervoor terecht bij het verslag op onze website.
We verlieten het kanaal en reden verder richting Vilvoorde waar we aan knooppunt 13 het fietspad naast de Zenne volgden tot in Eppegem. Hier moesten we de drukke Mechelsesteenweg oversteken. In de lichte opstopping geraakte Danny met zijn voorwiel even van het fietspad en belandde hierdoor tegen het beton. Gelukkig zonder erg zodat we veilig aan de overkant onze weg konden verder zetten. We reden langs het oud station van Eppegem dat een vijftal jaren geleden werd verkocht via een openbare aanbesteding. De nieuwe eigenaars hebben het vervallen pand omgetoverd tot een trendy woning. In Elewijt passeerden we het “Rubenskasteel” of “’t Steen” uit de 14de eeuw. Het kasteel is eveneens de verblijfplaats geweest van talrijke schilders, waaronder Rubens (die er samen met zijn echtgenote leefde), Van Dijck en nog andere bekende kunstenaars uit die periode. Even verder moesten we een tunnel onder de spoorweg nemen. Die lag er wegens de veelvuldige regen van de voorbije dagen nog nat en glibberig bij en in de bocht omhoog ging het achterwiel van Marc de andere richting uit met als gevolg een nieuwe “schuiver”. Buiten een paar schaafwonden viel het nogal mee. Verder op de dag zouden er geen “uitschuivers” meer zijn! Volgens Lieve kon ze dat ene “slippertje” van Marc nog door de vingers zien. Een tweede zou er te veel aan zijn!
Via het Schiplakenbos bereikten we het “Blosodomein Hofstade” waar we in het domein verwacht werden voor een middagmaal in het “Bootshuis”. Het was ondertussen al goed warm geworden en vanuit onze voorbehouden plaatsen hadden we een mooi uitzicht op het meer waar al een aantal zeilbootjes te zien waren.
Na een goede maaltijd vertrokken we voor het tweede gedeelte van onze trip. Alvorens het domein te verlaten reden we eerst nog even langs het meer om een idee te krijgen van de uitgestrektheid van het domein. Dit was een extraatje van 2 km u gratis aangeboden door het fietsteam!
We reden verder langs het kanaal Leuven-Dijle dat we ter hoogte van het “Dierenpark Planckendael” opnieuw verlieten om langs het jaagpad naast de Zenne te komen. Dit bleven we volgen tot aan de “Elegem Vijver” te Hombeek om dan langs de Zenne verder te rijden tot aan onze volgende stopplaats in “Het Brughuis” te Leest. Althans zo stond het geschreven in het script! Groot was dan ook onze ontgoocheling toen we “wegens verlof” voor een gesloten deur stonden. Nochtans waren er op de verkenning afspraken gemaakt met opgave van datum en vermoedelijk uur van aankomst. Gelukkig kende Georges en Rosita de streek en vonden zij even verder te Heffen een café dat, ook op hun sluitingsdag, bereid bleek onze groep te ontvangen. Zo werden de kelen dan toch nog voorzien van het nodige vocht!
Zo bereikten we opnieuw onze startplaats aan het “Fort van Breendonk”. Iedereen was vol lof over de mooie tocht die zoveel afwisseling bood en het fietsteam was daar natuurlijk gelukkig mee! Op het terras van “Eet Kafee Breendonck” konden de meesten nog even nagenieten met een hapje en een drankje.

Uw verslaggever
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback