Dendermonde

 

Dendermonde

 

Dendermonde

 

 

 

 

 

WANDELVERSLAG

Verslag wandeling van dinsdag 4 december 2018 te Dendermonde.

“De groene gordel van de vestingstad Dendermonde”

Dendermonde

Op deze oorspronkelijk niet voorspelde zonovergoten namiddag tussen de druilerige dagen boden zich 32 wandelaars aan op de gewijzigde startplaats: de De Bruynkaai. Onder hen mochten we 3 nieuwe stappers verwelkomen: Louis en Christiane, en Anny.
Na een korte toelichting over het belang van Dendermonde als vestingstad door de eeuwen heen zouden we een wandeling maken in een groene gordel ten zuidoosten, oosten en zuidwesten van de stad, met aandacht voor de nog waardevolle vestingrestanten. Dendermonde was vroeger een gebastioneerde stad, had in de loop der tijden 9 bastions met fronten ertussen, met lunetten, ravelijnen, kazernes, bomvrije kruitmagazijnen, een arsenaal, een krijgshospitaal, een schietbaan en 3 batterijen. In de omwalling waren 4 poorten. De Veerpoort was de toegang over de Schelde tot het Waasland. De drie landpoorten, de Gentse-, de Mechelse- en de Brusselsepoort waren beschermd door bastions en 4 monniken… Door haar ligging was de stad strategisch zeer belangrijk op militair gebied.
Pas gestart, ter hoogte van de vroegere monding van de Dender, trok de laatste overgebleven grijze monnik die een beer beschermde, onze aandacht. Onwillekeurig dacht ik aan “de laatste der Mohikanen” en heb nooit gedacht dat deze woorden in het jargon van de waterbeheersing van een gebied worden gebruikt. Wat is onze taal toch rijk! In het aansluitend groengebied Kalendijk bemerkten we al snel restanten van de vroegere stadsversterking en van de vroegere spoorlijn Ath – Dendermonde – Sint-Niklaas. Iets verderop, tussen het groen, het zicht op de achterzijde van de Mechelsepoort met de pijlers van de houten loopbrug. We bereikten het scoutsplein met de uitgehouwen totemboom en vervolgden via het moerasje en het geboortebos onze weg naar de Vondelbeek. Rechts, in een grote weide, stond een eenzame draver te grazen. Een afstammeling van het Ros Beiaard?
We volgden de Vondelbeek even stroomafwaarts en verlieten het groengebied via de mensluis (de juiste klemtoon leggen!) onder de spoorwegverbinding naar Lokeren. En hoffelijk dat we waren! Op de wandel/fietsweg achter de Sint-Blasiuskliniek maakten we een erehaag voor een achterkomende fietsster en een wandelaarster met buggy die ons in tegenliggende richting passeerde. Deze weg bracht ons naar Blijdorp (een dienstverleningscentrum voor personen met een verstandelijke beperking) om verderop, voorbij de spoorverbinding naar Mechelen en Brussel, de Werkplaatsstraat in te slaan met haar volkstuintjes en de spoorwegopslagplaats verbonden aan het station van Dendermonde. Aan het rondpunt van de Hemelstraat namen we een nijdig klimmend kasseiwegje naar de spoorwegviaduct met een mooi zicht over de omgeving en een indrukwekkend kluwen van spoorwissels voor het treinverkeer. Over de viaduct daalden we een trap af naar Kalendijk en bereikten we via het Daniël Schellekenspark met het bomvrije kruitmagazijn de Brusselsepoort. Hier maakten 2 wandelaars gebruik van de eerste inkorting.
We stapten nu richting Nieuw Kwartier en Brusselse Forten. Op het rondpunt staat een kunstwerk, het ‘Steigerend Ros Beiaard’ van Jan Desmarets en verderop, aan de Forten, het kunstwerk ‘Cubes’ van de Wetterse beeldhouwer Luc De Man. De Brusselse Forten waren in oorsprong deel van de stadswallen aan de rand van de stadskern. Deze waterpartij straalt rust uit, is 5 ha groot en is nu de stedelijke visvijver. Links van onze wandelweg, aan de oever van de vijver, zijn er moerasjes en houtwallen en rechts het natuurgebied behorend tot het vroegere Bastion VIII, nu een natuureducatief centrum. Ter hoogte van de oude Dender maakten 4 wandelaars gebruik van de tweede inkorting.
Via een wandelpad langs de rechteroever van de oude Dender bereikten we, voorbij het zicht op het pachthof van het klooster van Zwijveke (een overblijfsel van de in 1667 verwoeste cisterciënzerabdij), de werken voor het opnieuw bevaarbaar maken van de oude Dender mede tot een nieuw aan te leggen jachthaven in het centrum van Dendermonde. Zo bereikten we het Oud-Klooster. Reeds 12 jaar voert een actiecomité, destijds met de slogan “geen prison in onze groene long” hier protest tegen de komst van de nieuwe gevangenis van Dendermonde. Tot op heden is er enkel een toegangsweg aangelegd. Op de Oud-Kloosterstraat stapten we voorbij een eenvoudige bakstenen kapel met een Madonnabeeld van ca. 1600, afkomstig uit het klooster van Zwijveke. Het beeldje vertoont brandsporen en is aan de brand van 1667 ontsnapt tijdens de mislukte belegering van Dendermonde door Lodewijk XIV.
We verlieten de mooie Zwijvekekouter via de Galeidestraat en bereikten via de rechteroever van de stedelijke visvijver de Burgemeester Portmanslaan. We sloegen links af, keerden terug naar het rondpunt aan de Brusselsestraat met de Leopold II-laan en volgden deze richting Olympos. Ter hoogte van de watertoren hielden we nog even halt. Hier zijn nog talrijke sporen van Bastion V te bespeuren waaronder de bomvrije kazematten en het restant van het laboratorium, nu verbouwd tot ‘Jazzcentrum Vlaanderen’. De Honky Tonk Jazzclub is er gevestigd.

Bij een deugddoend drankje in de gelagzaal van het subtropisch zwembad Olympos, ons aangeboden door “Sinterkring” en in dank aangenomen, werd er nog lang nagekeuveld.

Terugstappend naar de startplaats hadden we nog een mooi zicht op de sfeervol verlichte voorzijde van de Mechelsepoort en jawel, op de De Bruynkaai, stond de grijze monnik ons op te wachten…

Uw verslaggever en wandelleider van de dag: Theo Vierendeels


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback