drongen

Drongen

Drongen

 

WANDELVERSLAG

‘Dwars door het stroomgebied van Merebeek, Oude Kale en Geleed’

Aan de Sint-Paulusschool met de Onze-Lieve-Vrouwkerk van de Drongense wijk Luchteren verzamelden 26 wandelaars voor de natuurwandeling door de driebeken vallei.  
Tonny, de wandelleider van de dag, nam ons mee naar een informatiebord om ons aan te tonen welke route we zouden volgen. Hij deelde ons mee dat de route half juni officieel zou ingewandeld worden. Hij deed dus met ons de première.
Door een schilderachtige kerkwegel langs de kerk, de parochiezaal, de sportvelden en het kasteeldomein IJzeren Hekken trokken we over de Merebeek naar de Poekstraat. Daar draaiden we links af en liepen er tussen de Merebeek en de Oude Kale. Net over een brugje dat een aftakking van de Merebeek naar de Oude Kale overspant, stapten we rechts een pad langs het watertje in en volgden dat tot aan de Oude Kale. Hier aan het bruggetje over de Oude Kale komen de twee lussen waaruit de wandeling bestaat tezamen. De ene is 5,3 km en de andere 4 km lang; tel daar de aanloop bij en je komt aan ruim 6 en 5 km. Je kunt de beide lussen afzonderlijk doen of combineren; je moet maar de groene of/en de bruine bewegwijzering volgen. Wij deden, op enkelen na, de combinatie.
Langs en door weiden, waar koebeesten van allerlei rassen in de grashemel zijn, doorkruisten we Driesselken op grondgebied Merendree. Driesselken is, sedert de Middeleeuwen, een met gras begroeide dries, voorzien van een drinkpoel. De dorpskudden werden er ’s avonds samengebracht om te overnachten en ’s morgens via de verbindingswegels naar de weiden gebracht. Wij benutten ook die graswegels en waar dat niet ging klauterden we over curieuze houten constructies de wei in en uit. (Zie maar eens op de website van onze kring naar het fotoalbum van de wandeling.)
We volgden verder de aangeduide route, al over de Oude Kale, naar het stroomgebied van de Geleed beek. We volgden een kort eindje de beek om dan rechts langs veld en wei in een wijde boog naar de tweede lus te stappen. Links meedraaiend kwamen we verderop in de Molendam. Die volgden we rechts en klommen naar 5 m boven zeeniveau. Op die hoogte staat de Van Vlaenderensmolen en domineert er het omliggende (beschermde) landschap. Deze korenwindmolen werd in 1905 gebouwd in vervanging van de oude houten molen. Hij bleef in werking tot 1958 en werd in 1973-74 gerestaureerd.
We verlieten de Molendam en volgden rechts de Oude Kale en liepen alzo terug in het stroomgebied van zowel Oude Kale en Merebeek. Het gebied maakt deel uit van het bekken van de Gentse kanalen en waters die het drinkwaterspaarbekken van Kluizen bevoorraden. Kronkelende bospaden,  gras- en veldwegels brachten ons terug naar de Poekstraat. Die volgden we links tot we terug aan de kerkwegel kwamen die ons naar Luchteren bracht. De prachtige natuurwandeling eindigde aan en in de afspanning De Gloriette. Deze is genaamd naar de authentieke gloriette (ca. 1900) die zich op de binnenkoer van de afspanning bevindt. Het prieel wordt gevormd door vier in een vierkant staande lindebomen.
Bij een punt, door de waardin zelf gebakken, amandeltaart met peer konden we nagenieten van een wandeling vol landschapsbeleving. Waarvoor onze dank aan Tonny.
Het was ook de (verkorte) wandeling waarmee jullie wandelcoördinator een voorzichtige poging tot herrijzenis deed.

Verslag: Daniël Van Renterghem


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback