FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 26 juni 2014 – LEIESTREEK-OOST & MEETJESLAND/DRONGEN – 45 km.

Het was zonnig en warm weer en dus hoopten wij dat we voor de derde maal op rij het recordaantal deelnemers zouden breken maar met een opkomst van 33 deelnemers waren we natuurlijk al uitermate tevreden! Met Hervé en Johnny mochten we opnieuw 2 nieuwe deelnemers verwelkomen.
Aan het Hotel Van der Valk te Drongen hadden we een mooie parking achteraan te onzer beschikking zodat alle wagens perfect geparkeerd konden worden.
Ikzelf werd onderweg hiernaartoe nog eventjes opgehouden door een politiecontrole op 5 minuten van mijn thuis om te controleren of ik nog niet gedronken had! Ik dacht hen nog te zeggen dat dit voor na de fietstocht zou zijn maar ik heb wijselijk gezwegen en braaf in dat bakske geblazen tot de letter S tevoorschijn kwam!
Iedereen had het nieuwe fietsreglement goed gelezen en aanvaard want alle e-bikers hadden netjes in de tweede helft van het peloton plaats genomen! Zo konden onze twee “leading ladies” vooraan rustig het tempo bepalen.
We vertrokken in de Leiestreek. We staken de autostrade over richting Sint-Martens-Leerne, om via landelijke wegen naar Landegem te rijden. Zo kwamen we in het Meetjesland terecht.
Daar werd even getwijfeld aan de brug over het Schipdonkkanaal en daardoor kwamen we dadelijk langs het kanaal terecht. Dit was echter nog wat te vroeg want we moesten dan toch de brug oversteken.
Eenmaal terug op de juiste route ging het verder naar Hansbeke. Aan knooppunt 89 reden we langs het Kasteel van Hansbeke. Het kasteel wordt reeds vroeg vermeld bij herhaalde vernielingen in de 14de en 15de eeuw. De ruïnes van het kasteel werden in 1766-67 verwijderd en in 1790 werd het heropgebouwd. Vanaf 1887 kwam het gebouw in het bezit van graaf de Bousies, later graaf de Bousies-Borluut, vandaar de naam Kasteel de Bousies-Borluut. In de tuin bevindt zich een merkwaardige 16de-eeuwse duiventil. In 1985 werd het classicistisch kasteel gedeeltelijk door brand vernield en heropgebouwd.
Zo kwamen we aan het Kanaal Gent-Brugge dat we volgden richting Merendree waar we onze drinkstop hadden voorzien. We hadden er ondertussen al een goede 22 km opzitten zodat deze stop meer dan welkom was. Op het mooie, zonnige terras van “Het Verdronken Eiland” kon het verloren vocht opnieuw op peil worden gebracht.
We reden verder richting Vinderhoute naar knooppunt 47. Tussen knooppunt 47 en iets voorbij 48 kregen we een mooi stukje onverharde weg. Daarna ging het via 55 naar Vinderhoute. Daar kreeg ik met pech af te rekenen! Om doorgang te verlenen aan een achteropkomende auto was ik van de betonnen rand geschoven en in een poging om er terug op te rijden plette ik mijn achterband met als gevolg dadelijk plat! Daar ik nu ook een e-biker ben en het mijn achterwiel was probeerde Dieter, onze fietsenmaker van dienst, om de binnenband eerst op te lappen. Toen dit niet lukte werd besloten om voor de eerste maal gebruik te maken van de nieuwe soort binnenband met twee uiteinden daar het achterwiel eruit halen geen optie was! Gelukkig hadden we de groep verder laten rijden daar Tonny ons via een binnenweg opnieuw op het juiste spoor zou brengen. Gelukkig zei ik want, na het plaatsen van dat “stuk salami” reden we verder maar na een goede km gaf dit stuk rubber met een luide knal de geest! Daar Dieter ook zo’n nieuwe band bij had moest hij voor de derde maal aan de slag! Ditmaal konden we zonder problemen tot aan onze startplaats geraken.
Dankzij de plaatselijke wegkennis van Tonny kwamen we uiteindelijk nog samen met de groep toe.

Ondertussen was de groep verder gereden richting knooppunt 46, 66 en 70, waar ze langs het nieuw aangelegde fietspad hun weg vervolgden. Voor knooppunt 69 hadden ze na veel zwoegen kennis gemaakt met de zoveelste overbrugging. E-bikers hebben daar geen last van!
Nu kwamen ze terug in de Leiestreek. Via knooppunt 65 en 61 ging het richting Leie. Even voorbij knooppunt 61, op het onverharde deel en in een korte bocht ging Roos tegen de vlakte. Onmiddellijk alarm! De verpleegsters snelden ter hulp, de eerste zorgen werden toegediend. Roos was vlug opgeknapt en kon de weg verder zetten. Na ongeveer een 5-tal km waarvan een deel langs de Leie, kwamen ze terug aan onze startplaats.
Daar werd op het terras toch nog nagenoten van de gereden tocht.

’s Avonds vernam ik ook nog dat Gisèle, die met de fiets gekomen was, in het naar huis rijden ook nog af te rekenen kreeg met een leegloper. Gelukkig is zij nog juist thuis geraakt!
Ondanks deze kleine tegenslagen was het toch een mooie tocht geweest onder leiding van Gisèle en Tonny die dit parcours voor ons hadden uitgestippeld.

Uw verslaggever.
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback