Keuzemeersen

 

Drongen

 

VERSLAG WANDELING

Verslag wandeling van dinsdag 3 april 2018 te Drongen.

“Keuze- en Beelaertmeersen”

Met 37 waren ze, de dappere stappers, die ondanks de slechte weersverwachting kwamen opdagen aan “Hotel Drongen” (vroegere Barloria), voor een wandeling in de Keuze- en Beelaertmeersen. Onder hen mochten we 4 nieuwkomers verwelkomen, nl. Roel, Philip, Georges en echtgenote Marie-Paule.
Dat de gemiddelde leeftijd van de groep flink naar beneden ging was te danken aan de jonge sympathisanten die meegekomen waren, de kleinzonen van Laurent en Lutgart en de kleinzoon van Liliane en Aslam.
Onmiddellijk na het vertrek aan Hotel Drongen werden we verrast met een gevaarlijke, maar korte beklimming om de autostrade over te steken. We vervolgden langs de kerk van Baarle en de kerkwegel tot in de villawijk van Baarle. Ondertussen kregen we al een zicht op de Leie. Na de passage aan het kasteel Ten Bogaerde, lange tijd bewoond door de familie Solvyns, en een wandeling door de Ernest Solvynsdreef kwamen we de paashaas tegen. Die had zijn eieren ergens in een brievenbus verstopt.  Dat was een onvoorziene, zoete stop.
Na een tweede passage aan de Leie hadden we de afkorting van 5,5 km. Met zijn zessen oordeelden ze, dat deze afstand voldoende was, maar het merendeel vervolgde de tocht, die nu door de Keuzemeersen kronkelde. “De Keuzemeersen in Drongen worden doorsneden door de E40.  Toch is dit een heel waardevol natuurgebied. Elke winter zoeken watersnippen hier beschutting in de natte graslanden. De knotwilgen en de houtkanten rond de weilanden zijn ideale nestplaatsen voor steenuilen. Vanop de oude oeverwal kan je zien, hoe het Leielandschap overgaat van drogere graslanden naar de natste vegetaties in het centrale deel en weer naar drogere graslanden op de kouterflank van de Keuzekouter. Natuurpunt herstelt er de oorspronkelijke graslandvegetatie na jarenlange bemesting.” Zo kwamen we aan de Leieoever. Wij volgden deze “gouden rivier” stroomafwaarts tot aan het dorp van Sint-Martens-Latem dat aan de overkant ligt.
Het pad langs de Leie bracht ons tot onder de brug van de autostrade. Op deze plaats kozen 15 personen voor de tocht van 8 km. De anderen staken de Leie over via een hangbrug onder de Goedingebrug voor een lus van 2 km in de Beelaertmeersen.
De Beelaertmeersen zijn een heel natuurrijk gebied. Dankzij kwelwater vinden we hier een typische vegetatie met in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem, echte koekoeksbloem, holpijp, egelboterbloem en muizenstaartje.”
Eenmaal terug splitste de groep zich in twee. Met 9 kozen ze er voor om de wandeling verder te zetten rond de parking van de autostrade en kwamen zo aan 10 km. De dappersten onder de dapperen vervolgden de wandeling tot aan het Heilig Huizeken en gingen dan via de golf, de Sint-Gerulfuskapel en enkele kalme wegen tot de achterkant van de vertrekplaats. Zij hadden een kleine 12 km in de benen.
Wat nadien gegeten en gedronken werd, laten wij aan jullie verbeelding over.

Verslag: Tonny en Gisèle


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback