WANDELVERSLAG

Verslag wandeling van vrijdag 7 oktober 2016.

“Doorheen Het Leen”

Het Leen is een relatief groot moerassig bosgebied met relicten van natte heide, prachtige elzenbroekbossen en soorten varens, zoals de moerasvaren en de koningsvaren. De ijsvogel en de wespendief vertoeven graag in Het Leen.

Het was een grijze herfstdag, de zon had een dagje vrijaf genomen, maar toch gaven 22 wandelaars present voor de wandeling, waaronder Kristien en Erik en Antoon en Rita, die er voor het eerst bij waren.

Doorheen het gebied volgden wij een knooppuntenroute van ± 10 km. Een afkorting van ± 5 km en ± 9 km was mogelijk.

Wij vertrokken naar links, maar werden bijna overhoop gelopen door een 80-tal kleuters voor wie hun uitstap erop zat en om ter vlugst aan de dubbeldeksbus wilden zijn. Zij waren niet alleen, dat konden we horen aan het lawaai uit de speeltuin en de speelweide. 

Na 500 m stappen was de rust teruggekeerd en verlieten wij de betonweg om een eerste vijver te ontdekken. Wij vervolgden langs de rand van het domein om even verder aan knooppunt 16 het bos in te duiken. Dat Het Leen goed onderhouden wordt, konden we ervaren want het pad was kort gemaaid en lag er voortreffelijk bij.

Dit was verderop niet het geval wanneer wij het sparrenbos naderden. Een ontbossingmachine had de aardeweg omgewoeld en herschapen in een modderstrook. Aan de zijkant van de weg was juist voldoende gras om die hindernis zonder vuile stapschoenen door te komen. Even later zagen wij het resultaat van deze machine: 2 ha sparrenbos lagen tegen de vlakte.

Het grootste deel van Het Leen is begroeid met loofbomen, veel beuk maar ook andere soorten vind je door elkaar. Dat was ook het geval waar we nu doorliepen. Na ± 5 km  kwamen we op de hoofdweg uit. Dit was de plaats voor de 1e afkorting. Christiane en Hugo verkozen hier af te haken, zij hadden nog andere verplichtingen. Het was fijn dat ze toch een stuk met ons meewandelden.

Aan knooppunt 5 verlieten wij Het Leen en kwamen zo aan het Schipdonkkanaal. Daar namen wij de weg aan de kant van het Leen om zo het fietsverkeer aan de overkant te ontlopen. De paar auto’s die ons ambeteerden moesten wij erbij nemen. Ondertussen waren wij Madou, de ballonvaarder, gepasseerd.

Nog een geluk dat wij deze kant gekozen hadden want halfweg stond een notenboom met een overvloed aan rijpe walnoten te wachten. De wandelleider kon niet nalaten er ééntje te plukken en de rest volgde hem. Hoeveel noten er na onze passage nog overbleven weet ik niet maar het resultaat was dat de groep uiteenviel en iedereen noten aan het kraken was.

Aan Veldekensbrug, waar we het kanaal verlieten, hebben we even gepauzeerd om iedereen te laten aansluiten. We stapten verder langs de Tieltsesteenweg, een eindje verder gingen we de Murkelstraat in, van daar hadden wij een mooi zicht op de kerk van Eeklo.

Aan knooppunt 3 gingen wij rechtsaf, via een dreef met canadapopulieren, Het Leen binnen.  Dit is een gedeelte van het provinciaal domein dat minder gekend is. Enkel een verloren gelopen jogger of een eenzame fietser kun je hier tegenkomen. 
Na een omweg via de grote visvijver belandden wij aan de noordzijde van het domein bij knooppunt 12. Iets verderop stond op de leuning van een rustbank volgend gedichtje:

Ik ken een heel klein stoeltje,
je vindt het vaak in ’t bos,
het staat daar onder de bomen
of tussen ’t groene mos.

 

Het heeft soms mooie kleuren,
en ’t is ook vaak heel klein,
nu zeg, wat zou dat wezen,
wat voor stoeltje zou dat zijn?
Auteur onbekend

Nu was het maar enkele stappen meer tot aan de cafetaria. Tot onze verrassing werden we daar opgewacht door Freddy, Lea en Magda.
Na 10,5 km smaakten de koffie met pannenkoeken of een lekker biertje nog zo goed. 

Wandeling 5 km
10 – 11 – 16 – 15 – 17 – 5  betonbaan volgen naar cafetaria Het Leen.

Wandeling 9 km
10 – 11 – 15 – 17 – 5 – 6 – 1 – 2 – 3 – 4 – 13 betonbaan volgen naar de cafetaria.

Wandeling 10,5 km
10 – 11 – 15 – 17 – 5 – 6 – 1 – 2 – 3 – 4 – 13 – 14 – 12 – 11 - 10

Verslag: Tonny en Gisèle


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback