FIETSTOCHTVERSLAG

Vrijdag 28 april 2017 – "Langs Meetjeslandse wegen"

Eeklo – 40 km

Lieve

Voor onze eerste fietstocht van het nieuwe seizoen, de midwinterfietstocht werd noodgedwongen afgelast, hadden de organisatoren van de dag, Gisèle en Tonny, gekozen voor een tochtje “Langs Meetjeslandse wegen”. De startplaats was in het provinciaal domein “Het Leen”.

Het was al weken te fris voor de tijd van het jaar en ook vandaag zou de temperatuur rond de 12° blijven hangen. Gelukkig voorspelde weerman Frank droge perioden met opklaringen in de namiddag!
Meer hadden onze fietsliefhebbers niet nodig en zodoende stonden we met 25 deelnemers aan de start.

Het provinciaal domein Het Leen is een 262 ha groot boscomplex en bevindt zich op het grondgebied van de gemeenten Zomergem, Waarschoot en Eeklo. Het is grotendeels bebost met een gemengd loofbos. Vanaf de parking verlieten we via knooppunt 57 het domein en staken de N9 over. Tussen de knooppunten 58, 98, 62, 88 en 71 reden we via een autovrij fietstraject naar Lembeke. Na een klein stukje gewone weg (500 m) kregen we aan knooppunt 77 een mooi onverhard pad voorgeschoteld dat ons doorheen de Lembeekse Bossen leidde. Aan knooppunt 11 namen we richting knooppunt 24 om na zo’n 800 m via de Arisdonkstraat de doorsteek te maken naar knooppunt 15.

Zo kwamen we aan de Lieve die we voor een 7-tal km bleven volgen tot aan knooppunt 34. Zo bereikten we tussen de knooppunten 55 en 48 onze drinkstop “De Oude Kale”, gelegen in de Oude Kalevallei tussen Vinderhoute en Merendree. De Oude Kale ontspringt vanuit de Poekebeek en baant zich een weg door het landschap tussen Merendree en Vinderhoute. Het valleigebied van de Oude Kale behoort tot het oppervlaktewaterwingebied van het drinkwaterproductiecentrum Kluizen, waar het water wordt gezuiverd. Vandaag is de Oude Kale een brede beek, die door een prachtig landschap kronkelt.
In restaurant “De Oude Kale”, gevestigd in een oude hoeve uit de 18de eeuw, was het aangenaam vertoeven en bovendien werden we er door de kring getrakteerd op onze 1ste fietstocht van het seizoen, waarvoor dank!

Met vernieuwde energie vertrokken we voor het tweede gedeelte van onze tocht. Na een goede kilometer kwamen we aan knooppunt 29 langs het kanaal Gent-Brugge. Via de knooppunten 14, 18, 12 en 10 kwamen we langs het Schipdonkkanaal dat we een 8-tal km bleven volgen tot aan knooppunt 54.

De laatste 2 km reden we door de bossen van Het Leen tot aan onze startplaats.

In de gezellige cafetaria van Het Leen werd nog enige tijd verder gepraat over de mooie tocht.
De beloofde opklaringen zonder regen waren er gekomen en daardoor was het toch nog aangenaam fietsweer.

Uw verslaggever,
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback