VERSLAG EINDEJAARSFEEST

Eindejaarsfeest van dinsdag 11 december 2012

Onze voorzitter, Daniël, mocht dit jaar de heer Ludo Vandeau met zijn muzikanten voorstellen samen met verteller Jan Vanlangendonck (Radio 1).
Zij zouden het eerste deel van het feest opluisteren met muziek, zang en (kerst-)verhalen, onder de titel:

‘Winterhanden’

Verteller Jan begon met de etymologische verklaring van winter: komt van het Oudsaksisch en Oudhoogduits wintar = storm, onweer, vrieskou. Daarbij gaf hij nog een handvol van de vele samenstellingen met winter.
Waaronder dus ook winterhanden.
Daarop zong Ludo ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Corte, gevolgd door een Franstalig chanson.
Beïnvloed door zijn Waalse moeder en Spaanse grootmoeder brengt Ludo zijn heel eigen Frans, Spaans en Latijns-Amerikaans geïnspireerde muziek en zang.
Jan vertelde ons dan een kerstverhaal uit de Andes, over de kerstliefde van Don Jaime die jaarlijks rond Kerstmis drie dagen ver reist naar zijn geliefde Maria.
Ludo en zijn ensemble bracht ons dan ‘Elsa’ van Louis Aragon uit ’Les chansons d’Aragon chantées par Léo Ferré’. Dan bracht hij een eigen lied geschreven ter herinnering en hommage aan zijn overleden moeder.
Jan nam terug over en las het verhaal ‘Sneeuw’ voor uit Pallieter van Felix Timmermans, waarin Pallieter op een morgen als de wereld is ondergesneeuwd uitbundig van vreugde de kerkklokken gaat luiden en op het einde van zijn tocht met de helft van een geslacht varken thuiskomt, dat hij tussen Marieke en Charlot in de slee heeft gezet.  
Ludo vergastte ons nog op een paar Franstalige chansons waaronder ‘Les Souliers’ van Guy Béart.
Dan was Jan terug aan zet met een verhaal uit ‘De Kerstmis van onze kapitein’ van André Demedts.
Daarop vervolgde Ludo met ‘De Zeven Zwanen’ van Miel Cools en een Frans musettelied.
Ernest Claes schreef in 1963 voor de toenmalige BRT-radio kerstvertellingen uit zijn jeugd in Zichem en Averbode. Jan vertelde er ons een van.
Tussendoor een meeslepend Latijns-Amerikaans liefdesliedje las Jan ons de vertaling van een vers uit het lied: “Als het straks zal sneeuwen wil ik bij je zijn”.
Hierna stelde Ludo ons de twee andere leden van het muzikale trio voor, dat waren Lode Vercampt: cello en Stijn Bettens: accordina en bandoneon.
Het liedje ‘Tourne, Tourne’ was de afsluiter van het muzikale gedeelte van onze feestnamiddag. Een uur vol prachtige onconventionele liederen en verhalen over de kersttijd.
Nadat onze voorzitter de heer Vandeau en zijn groep hartelijk had bedankt wou hij het woord richten tot de vrijwilligers… maar Miel nam de micro en deed wat Daniël zinnens was, nl. de vrijwilligers bedanken voor hun werk om deze namiddag mogelijk te maken. Daarvoor kregen zij een welgemeend applaus.
Na de mededeling dat de bloemstukjes op de tafels, zoals gebruikelijk, te koop waren en dat de opbrengst naar het Kinderkankerfonds gaat konden wij genieten van koffie met gebakjes.
Om de namiddag af te ronden werd onze jaarlijkse tombola gehouden. Martine en Gisèle hadden zich alweer overtroffen bij het samenstellen en maken van de te winnen pakketten.
Nadat al de prijzen bij de winnaars waren gebracht werd door onze erevoorzitter Robert de extraprijs uitgeloot en die viel dit jaar te beurt aan onze ondervoorzitter-secretaris Theo.
Het was een toch wel zeer gelukt eindejaarsfeest geworden en we trokken aldus tevreden en voldaan naar huis. 

Verslag: Daniël Van Renterghem


Wie de cd ‘Marguerite’ wil kopen met de chansons van Ludo Vandeau kan die bestellen per telefoon of e-mail bij Gisèle aan de prijs van € 15 per cd.

Tel. 09.282.37.38
giselelippens@telenet.be


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback