WANDELVERSLAG

‘Hoge Wal’-wandeling van vrijdag 7 december 2012 te Ertvelde

In de voormiddag verlichtte een decemberzonnetje nog het wegsmeltende sneeuwlandschap. Na de middag schoof een miezerig grijs wolkengordijn voor dat zonnetje en regen en smeltende sneeuwvlokken waren ons deel.
Toch kwamen er nog zes (hoe moet ik ze noemen…?) wandelaars opdagen; dat waren Gisèle, Tonny, Guy, Marie-Claire, Dieter en ikzelf die mekaar warm verwelkomden.
We hebben het niet laten koud worden en zijn algauw van aan het sportcentrum de Hoge Walroute opgetrokken.
De Hoge Wal was een ‘mottekasteel’ waarvan in 1199 vermeld werd dat Zeger II, burggraaf van Gent, er de oprichter van was.
Hier woonde ook Jacob van Artevelde eer hij naar Gent trok.
We volgden de bewegwijzering van de Hoge Walroute tot in Kluizen waar we halt hielden aan de parochiekerk ‘Onze-Lieve-Vrouw Geboorte’. De kerk werd gebouwd in verschillende fasen: van het reeds bestaande deel werd in 1768 de toren gerestaureerd, de zijbeuken dateren van 1844-1845, in 1900 werd het interieur heringericht en de in 1940 opgeblazen toren werd in 1953-56 heropgebouwd.
Nabij de kerk staat het bronzenbeeld ‘Koningspaar’ van de Evergemse beeldhouwer Dirk De Keyzer. Het stelt twee gehurkte koningskinderen voor.
We vervolgden onze route en kwamen voorbij het waterspaarbekken van Kluizen. Het eerste bekken werd gegraven in 1974 samen met de bouw van het waterzuiveringstation en in 1996 werd het tweede bekken in gebruik genomen. Dit waterspaarbekken voorziet het Meetjesland en het Land van Waas van drinkwater.
We liepen langs de Burggravenstroom en onmiddellijk over de Verbindingsvaartbrug sloegen we rechts af en verlieten de wandelroute. De Verbindingsvaart loopt van de Avrijevaart naar de Burggravenstroom die voorbij Eeklo in het Kanaal van Schipdonk uitmondt.
Het verharde graspad met talrijke waterplassen bracht ons langs het vaartje tot aan de Kluisstraat. We draaiden daar links af en stapten tot aan het Heulewijkstraatje waar we weer inpikten op de Hoge Walroute. Van daar bleven we de wandeling volgen tot aan het Sportcentrum Hoge Wal. Dat ging al door de Walprijestraat, de Kuipstraat, de Frans Halslaan en de Rembrandtlaan. In de Kuipstraat zijn we het Biermuseum gepasseerd. Dat herbergt een verzameling van ruim 5000 verschillende bierflesjes en men kan er minstens 30 verschillende soorten straffe bieren van de tap proeven. Ook nog in de Kuipstraat stond er in een voortuintje een struik te bloeien, de bloempjes zagen blauw van de kou. Of waren het besjes?
En zoals men kon verwachten; toen we het eindpunt in zicht kregen hield de neerslag het voor bekeken.
In de cafetaria van het sportcentrum hebben we er een knus onderonsje van gemaakt.
We hebben de wandeling in versneld tempo afgehaspeld, vandaar dit kort verslag.

                                                                                                
Verslag: Daniël Van Renterghem


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback