WANDELVERSLAG

Verslag wandeling van vrijdag 13 juni 2014 te Ertvelde.

‘Stoepewandeling’

Met 27 wandelaars konden we vertrekken aan The Maple voor een wandeling die ons langs enkele mooie plaatselijke pareltjes zou brengen. Hervé mochten we voor de eerste maal verwelkomen.
Onmiddellijk hielden we even halt aan het bedevaartsoord van Stoepe. In de stemmige kapel werd wat uitleg gegeven rond het ontstaan en de historiek van Stoepe.
Het Mariabeeld zou vroeger gehangen hebben aan een grote eik of eikentronk (de rug van het beeld draagt daar nu nog de sporen van) en werd daar vereerd. Volgens de legende werd het beeld  ̶  na de overplaatsing naar de kerk van Ertvelde  ̶  tot 3 keer toe terug op zijn stoep in de eikentronk gevonden en werd er een kapelletje opgericht. Dit moet zeker gesitueerd worden in de eerste helft van de 15e eeuw aangezien in 1457 het oudste gedeelte van de kapel reeds gebouwd was. Einde 15e eeuw werd een vierkant voorbeukje toegevoegd.
In de 16e eeuw bestond er reeds een bloeiende volksdevotie en werd er naast penningen in de offerblokken vaak in natura geofferd, zoals: vlas, garen, graangewassen, kapoenen, eieren…
Na de burgeroorlog van 1580 tot 1610 lag de kapel in puin. Vanaf 1614 werd begonnen aan de heropbouw en het bezoek van Albrecht en Isabella in 1618 was één van de hoogtepunten. In 1644 werd de kapel verwoest door de Staatse legers. Door de grote volkstoeloop werd werk gemaakt met de vergroting maar het is voornamelijk in de 18e eeuw dat er werk werd gemaakt van de uitrusting van de kapel.
Rondom een bedevaartsoord leeft ook de traditie van miraculeuze genezingen, hier is het die van de stomme stadsbode van Assenede. Een andere wonderbaarlijke genezing is deze van Baptist Van Kerckvoorde, een welstellende landbouwer uit Oosteeklo die van blindheid genas. Als dank liet hij een ommegang bouwen met 15 kapelletjes (overeenkomstig de 15 mysteries van de rozenkrans). Dit gebeurde in 1731. Tijdens de Franse Revolutie werden ze afgebroken en later door zijn kinderen hersteld.
Tijdens de eerste wereldoorlog is er een obus van 9 cm gevallen zonder schade aan te richten. Deze werd in een kapelletje ingemetseld.
De jaarlijkse “Stoepedagen” vinden plaats van 8 tot en met 16 september.

Langs enkele kleine paadjes en wegels ging het richting Stenenmolenstraat en werd er halt gehouden aan de Stenenmolen.
In 1798 besluit Lieven Genbrugge tot het bouwen van een windmolen, rosmolen en woonhuis voor zijn zoon Pieter Cornelis Genbrugge. Deze huwt met Anna Cornelia Goethals.
In 1842 sterft zijn vrouw en in 1852 sterft de molenaar.
Uiteindelijk wordt in 1873 de molen gekocht door Eugenius Neyt, een molenaar uit Assenede. Door erfenis verwerft zoon Cyriel het hele bedrijf en maalt er mee tot 1965. De molen geraakt stilaan in verval en wordt  na het sterven van Cyriel verkocht.
Johan Van Holle, huidige eigenaar, koopt alles en gaat direct over tot een voorlopige herstelling van de molen.
Een grondige restauratie kan in 1982 gebeuren met goedkeuring van de Rijksdienst voor Monumenten en Landschappen en is klaar in 1985.
Na de windmolen wordt de rosmolen aangepakt. In 1987  ̶  na 116 jaar inactiviteit van de rosmolen  ̶  wordt terug graan gemalen met de paarden. Hier worden fjördenpaarden gebruikt.
Een windmolen en een rosmolen op dezelfde site is uniek!

Langs de Rijschootstraat en Gaverstraat gingen we naar de bedieningsweg langs de E34.
Aan het kruispunt ging het richting Ertvelde waar we na ongeveer 400 m links onze wandeling verder konden vervolgen via een verharde veldweg.
Aan het Goed ter Looveren werd een derde keer halt gehouden voor wat uitleg.

‘ter Looveren’ of in de volksmond: ‘t Kasteelken
Het Goed ter Loven of ter Looveren ontstond in de 13e eeuw als ontginningsgebied of landbouwuitbating in een uitgestrekt heidegebied in het voormalige ambacht Assenede, één van de Vier Ambachten (Assenede, Axel, Hulst en Boekhoute).  Dit behoorde tot het grafelijk domein.
Het goed was vanouds in handen van een leek-grondbezitter, vermoedelijk een Gentse poorter. In 1589 lag het pachthof braak en werd het door Jan van Kethulle terug in cultuur gebracht. De landbouwuitbating moet dan reeds de allure van een kasteeltje in een meerdelig grachtenstelsel gehad hebben.
In 1607 komt het in handen van het oud Vlaams adellijk geslacht Van Oyenbrugghe de Duras. Zij breidden hun bezittingen in de streek erg uit en in 1625 verwierf Jan Van Oyenbrugghe de Duras het erfelijk schoutambt van het ambacht Assenede en was niet alleen verantwoordelijk voor het onderhoud van dijken, straten, wegen… maar ook voor de gevangenen. Van het einde van de 16e eeuw tot 1716 was daar de gevangenis ondergebracht.
In 1684 werd het verkocht en kreeg verschillende families als eigenaars en werd in 1955 geërfd door Jean Baptiste de Bethune van Kortrijk.
Het Goed Ter Looveren werd met inbegrip van de walgrachten en dreven beschermd in 2005.

Na nog wat rustig verder wandelen op de grens tussen Assenede en Ertvelde kwamen we terug in The Maple om er nog wat bij te praten terwijl we op het terras konden genieten van een lekker drankje met al dan niet een pannenkoek erbij. Gul bediend met drie pannenkoeken kon het voor onze voorzitter niet op.

Tekst: Lutgart De Mangelaere - Dierickx
Redactie: Daniël Van Renterghem


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback