FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 17 augustus 2017 – Leiestreek / Harelbeke – 65 km

De Gavers Harelbeke

Voor onze 2de dagtocht hadden de leiders van de dag, Gisèle en Tonny, een parcours uitgestippeld langs de West-Vlaamse Leie. Deze fietstocht leidde ons via Kortrijk, Menen tot in Wervik, waar we zelfs even in Frankrijk reden. Afspraak voor vertrek was het Provinciaal Sport- en Natuurcentrum De Gavers in Harelbeke. De Gavers te Harelbeke-Deerlijk vormt met zijn 187 ha het grootste groendomein van het Kortrijkse.
Het centraal gelegen Gavermeer (53 ha) kwam kunstmatig tot stand als zandwinningput eind jaren zestig.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen maakten 19 deelnemers hun opwachting aan parking “Gavermolen”. Twee deelnemers verkozen ons enkel te vervoegen tijdens het middagmaal.
De buienradar kreeg gelijk, want we waren nog maar net vertrokken of de regen was al van de partij!
Via de parking volgden we knooppunt 45 en 46 tot aan knooppunt 6 waar we langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk kwamen. We bleven dit kanaal echter niet volgen en staken het over, richting Kortrijk. Aan knooppunt 99 volgden we het fietspad naast de spoorweg dat we aan knooppunt 92 in Marke verlieten. Via de knooppunten 2, 22 en 39 reden we door het Preshoekbos. Het Preshoekbos is een jong aangelegd bos in Lauwe (Menen) en Marke (Kortrijk). Het is op zichzelf een volwaardig wandelgebied en vormt een landschappelijk geheel met de zuidelijke flank van de Leievallei tussen Menen en Kortrijk.

Na zo’n 13 km hield het eindelijk op met regenen! Gelukkig maar, want op nog geen 2 km van onze drinkstop reed Marie-Claire lek! Met vereende krachten werd het euvel vlug verholpen en tijdens het wachten begon onze kledij wat te drogen en we bereikten alzo onze drinkstop “Eetkaffee Leienhof” te Lauwe. Het Leienhof is een gezellig eetcafé waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de Leie.
Met enigszins droge kledij vertrokken we voor de volgende 13 km naar Wervik voor ons middagmaal.
Vanaf knooppunt 8 bleven we zoveel mogelijk de Leie volgen, maar in Menen dienden we even een ommetje te maken via de knooppunten 71 en 3 om vanaf knooppunt 34 via de Leiemeersen opnieuw de Leie te bereiken. Vanaf daar was het nog een 6-tal km tot aan het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik.

Het museum is gewijd aan de tabaksteelt. Aan de hand van meer dan 4600 collectievoorwerpen wordt de wereld van het tabaksfenomeen op een luisterrijke wijze geïllustreerd. Ons middagmaal was gereserveerd in de museumretroherberg “In den Grooten Moriaan”. Het aperitief werd ons aangeboden door de kring, waarvoor onze dank, waarna het genieten was van een heerlijke spaghetti, een koude schotel of een beenhammetje.

Onze hoop om het de rest van de namiddag droog te houden werd kort na ons vertrek de kop ingedrukt met een forse regenbui. Die duurde zowat een kwartiertje maar dat was lang genoeg om opnieuw onze schoenen te laten vollopen! We keerden even terug naar knooppunt 54 om de Leie langs de Franse kant te bereiken.

Daar knooppunt 61 wegens werken verplaatst was dienden we een kleine omleiding te volgen. Na zo’n 7 km flirten met de Franse grens staken we opnieuw de Leie over, richting knooppunt 71 te Menen. Tussen de knooppunten 75 en 81 namen we nog een kleine afkorting en bereikten we aan knooppunt 85 opnieuw de Leie.

Nog niet helemaal droog kwamen we aan onze 2de drinkstop “Taverne Bijenhof” te Bissegem. Bij de verkenning was het er héél druk op het met zonneschijn overgoten terras, maar vandaag lag het er troosteloos verlaten bij! Vermits we daar praktisch alleen waren konden we al vlug genieten van een drankje naar keuze.

Wat we niet meer voor mogelijk hielden was toch gebeurd tijdens onze ruststop. De zon was doorgebroken en het was zowaar 25° warm geworden! De laatste 20 km konden we dan toch nog genieten van de zonnewarmte waardoor onze kleren bij aankomst droog waren. Doch het water in onze doorweekte schoenen moesten we mee naar huis nemen!
Via de knooppunten 82, 18, 10, 28, 35 en 26 bleven we nog een 8-tal km de Leie volgen tot in Harelbeke.
In Kuurne dienden we nog een omleiding te volgen, daar de knooppunten 35 en 26 wegens werken langsheen de Leie verplaatst waren.

Het was nog zo’n 4 km rijden vanaf knooppunt 26 tot ons vertrekpunt. Rond knooppunt 40 was er alweer een omleiding, zij het een korte, maar we bereikten zonder problemen ons eindpunt!

Na afscheid te hebben genomen, vertrokken we allen met droge kledij maar met doornatte schoenen huiswaarts!
Het was een mooie tocht met afwisselend parcours langsheen de West-Vlaamse Leie.
Met dank aan Gisèle en Tonny voor hun begeleiding!

Uw verslaggever,
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback