FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 7 augustus 2014 – VLAAMS-BRABANT/HOFSTADE – 73 km.

Voor onze 2de dagtocht dit seizoen gingen we, net zoals vorig jaar, op zoek naar de mooiste groene plekjes die Vlaams-Brabant ons te bieden heeft. Ook ditmaal was onze startplaats de parking van het Bloso domein Hofstade. Daar het domein slechts om 9 uur zijn poorten opent stonden iets voor openingstijd reeds verscheidene wagens aan te schuiven aan de hoofdingang van het domein. Een half uurtje later stonden de 31 ingeschreven deelnemers te wachten op het startsignaal. Vermits het een dagtocht met etentje was diende er vooraf ingeschreven te worden om de menukeuze aan het restaurant een paar dagen vooraf te kunnen mededelen.
Het aantal deelnemers van verleden jaar (25) werd dus opnieuw ruimschoots overschreden! Ook mochten we Marjolijn verwelkomen die helemaal vanuit Loppem bij Brugge een eerste maal kwam meefietsen! Dat er niet op wat moeite werd gekeken bewees Hervé die vanuit Wetteren met het openbaar vervoer en met de fiets tot in Hofstade was geraakt!
Na het vertreksignaal werd er al na 500 m een eerste stop gemaakt aan het Boothuis in het domein. Niet dat de kelen al droog stonden maar voor de noodzakelijke sanitaire stop alvorens aan onze 73 km lange tocht te beginnen.
Vanaf knooppunt 61 dat juist buiten het domein gelegen is bereikten we al snel de Dijle, hier ook wel het Kanaal Leuven genoemd. We verlieten het jaagpad zo’n 2 km verder aan knooppunt 58 om via een klein aardepaadje steil naar beneden te duiken wat met zo’n grote groep voor wat oponthoud zorgde. Na zo’n 3 km kwamen we dan langs de oever van de oorspronkelijke loop van de Dijle. Dit prachtige onverhard jaagpad bracht ons via Muizen, Rijmenam en Boortmeerbeek 12 km verder tot onze eerste stop in De Oude Hansbrug te Keerbergen. Hier zouden we 24 km later ook ons middagmaal nemen. Door het goede weer en een goed tempo kwamen we hier echter iets voor 11 uur aan. Dat de horeca zich aan strikte openingsuren houdt mochten we ook hier ondervinden, zodat het even duurde alvorens we ons op het zonnige terras mochten neervlijen.
Vermits we tegen de middag hier zouden terugkeren besloot Marjolijn ons hier op te wachten om dan na de middag voor de laatste 31 km opnieuw de groep te vervoegen.
Na deze welgekomen drinkstop was het kwik reeds dermate gestegen dat alle overtollige laagjes kledij naar de fietstas verhuisden.
Wat volgde was een mooie tocht van 24 km doorheen het groene Keerbergen. Vroeger ook wel “Parel der Brabantse Kempen” genoemd. Na een lange periode van verval werd Keerbergen in de jongste decennia tot nieuw leven gewekt als buitenverblijf en centrum voor toerisme.
Gelukkig waren onze plaatsen op het terras van De Oude Hansbrug gereserveerd want dankzij het mooie weer waren alle andere plaatsen druk bezet door fietsers en wandelaars!
Na een heerlijk menu vertrokken we voor het tweede gedeelte van onze tocht.
Te Wakkerzeel (Haacht) kregen we vanaf knooppunt 26 een stukje moeilijker berijdbare aardeweg voorgeschoteld. Gelukkig lag het er droog bij en bereikten we zonder ongelukken knooppunt 28 waar we opnieuw het Kanaal Leuven (Dijle) vervoegden. Aan knooppunt 20 verlieten we het kanaal om even later toe te komen aan onze 2de drinkstop in café St.-Jozef te Kampenhout.
Hierna bleven er maar een 12 km meer over tot onze startplaats in Hofstade. Tussen knooppunt 19 en 61 kregen we nog een prachtig stukje onverharde weg doorheen het Schiplakenbos te verwerken.
Op het terras van het Boothuis werd nog nagenoten van deze tocht doorheen een mooi stukje natuur dat Vlaams-Brabant ons te bieden heeft!
Een dikke proficiat voor de leiders van vandaag, Luc en Martine, die deze tocht voor ons hebben uitgestippeld!

Uw verslaggever,
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback