FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 27 juli 2017 – Rond de Rodenbachstad / Izegem – 47 km

Rhodesgoed

Na het Brugse Ommeland verleden maand, zochten we nu het West-Vlaamse heuvellandschap op.
Met start te Izegem werd door de leiders van de dag, Martine en Luc, een parcours uitgetekend rondom de Rodenbachstad, Roeselare. De start lag aan Brasserie Rhodesgoed te Kachtem, deelgemeente van Izegem.
“Het Rhodesgoed is een jong bos van 40 hectare groot. Ondanks haar jonge leeftijd telt dit domein al een rijke verzameling dieren en planten. De afwisseling van bos, poelen, open en bloemrijke weilanden vormt het ideale decor voor een verrassende wandeling. De Rhodebeek, die meandert door het gebied, brengt extra leven in de brouwerij.”
Met 25 deelnemers namen we de start. De temperatuur was met zo’n 23° heerlijk te noemen, maar zoals de weergoden het voorspeld hadden stond er een stevige bries! Met het aangekondigde licht glooiend parcours en tegen de wind in zou het alleszins niet het plezierritje worden dat we in gedachten hadden!
Na nog geen kilometer rijden kwamen we aan knooppunt 66 langs het Kanaal Roeselare-Leie, een kunstmatige waterweg tussen de stad Roeselare en de Leie (Ooigem/Wielsbeke). Het kanaal is 16,5 km lang en werd in 10 jaar tijd gegraven, tussen 1862 en 1872. Na een 5-tal km passeerden we Eperon d’Or, het schoenen- en borstelmuseum van de stad Izegem. In 1930 lieten de gebroeders Vandommele dit bijzonder art-decogebouw optrekken voor hun schoenenfabriek. De fabriek ging dicht in 1967 en vanaf 2016 biedt het compleet gerenoveerde pand onderdak aan het gloednieuwe schoenen- en borstelmuseum.
Aan knooppunt 12 verlieten we het kanaal en moesten we ons een weg banen doorheen het drukke centrum van Izegem. Daarna volgde een tochtje van 12 km doorheen het heuvellandschap, richting Gullegem. De gemeente Gullegem wordt voor een derde ingepalmd door de natuur van het Provinciedomein Bergelen. Het Provinciedomein Bergelen in Wevelgem groeide rond een kunstmatig aangelegde zandwinningsput van 10 ha. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van de autoweg E403 (A17), begin jaren zeventig. Middenin dit natuurgebied hielden we halt aan Brasserie Bergelen, een omgebouwde oude paardenhoeve, voor een welgekomen drinkstop!
Via de knooppunten 90 en 94 bereikten we aan knooppunt 4 de Kezelbergroute. Deze 9 km lange route is een stuk bedding van de vroegere spoorweg Roeselare-Menen. Dit fietspad bleven we voor zo’n 8 km volgen tot aan knooppunt 76. Gelukkig reden we na de drinkstop opnieuw noordwaarts waardoor we nu de wind meestal van opzij of vanachter kregen, wat  een welgekomen verademing was!
We reden verder doorheen het Bergmolenbos en het Sterrebos. “Het Bergmolenbos is het stadsbos in wording ten zuiden van Roeselare. Aan de rand van het bosuitbreidingsproject vind je de Kleiputten, het gastverblijf voor heel wat vogels. Een 9 hectare groot domeinbos met verschillende loofboomsoorten omringt de kleiputten. Iets verderop vind je een fruitboomgaard en het provinciedomein Sterrebos.”
Hierna kregen we een tochtje doorheen de Rodenbachstad te verwerken. Aan knooppunt 94 reden we langs het Nationaal Wielermuseum (WieMu). Het wielermuseum brengt het wervelende verhaal van de (Belgische) fiets- en wielergeschiedenis. Historische en hedendaagse (koers-)fietsen, truien en trofeeën, beeldfragmenten en rijwielplaatjes, bieden een fascinerende kijk op dit stuk Vlaamse volkscultuur.
Aan knooppunt 26 kwamen we dan aan Brouwerij Rodenbach, die werd opgericht in 1789 en waarvan de
oudste overblijvende gebouwen dateren uit de periode 1864-1877. Onder meer de moutast en het poortgebouw van de oude mouterij zijn beschermd en zijn zichtbaar vanaf de straat.
Na nog een 3-tal km bereikten we opnieuw onze startplaats, waar we op het terras van Brasserie Rhodesgoed nog lang konden napraten over de gereden fietstocht.
Nog een welgemeende dank aan de leiders van de dag, Martine en Luc!

Uw verslaggever,
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback