FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 17 oktober 2013 – MEETJESLAND/KAPRIJKE – 42 km.

Roste Muis

De afsluiter van het fietsseizoen mag al een klassieker genoemd worden! Onze 6de editie van deze laatste fietstocht met etentje mocht dan ook rekenen op een recordopkomst van 35 deelnemers waarvan er 2 alleen maar aan het etentje deelnamen. Voor sommige fietsers was het blijkbaar de laatste kans om er nog eens bij te zijn dit jaar daar het hun eerste deelname was! We zijn er echter van overtuigd dat dit aan allerlei omstandigheden buiten hun wil te wijten was en dat zij er volgend seizoen opnieuw bij zullen zijn.

De inrichters van dienst waren Gisèle en Tonny die, vanuit hun geboortestreek Kaprijke, een mooie tocht uitgestippeld hadden doorheen het Meetjesland met als afsluiter een palingmenu in “De Roste Muis” te Waterland-Oudeman.

Hoewel de weersvooruitzichten in de voormiddag niet al te schitterend waren stonden we toch met alle 33 fietsers aan de start op het Plein te Kaprijke. Gelukkig was het nog droog bij de start! Doch het startsein was nog maar net geblazen en we dienden al te stoppen voor een beginnende regenbui. Het was geen plensbui zodat we nog relatief droog konden verder fietsen. Na een 10-tal km bereikten we bij knooppunt 95 het Schipdonkkanaal te Balgerhoeke. Zo passeerden we het “Survivalrun Meetjesland” parcours langsheen het kanaal te Adegem. Sinds 1995 staat de Survivalrun te Adegem garant voor een onversneden portie avontuur. Toch iets te zwaar voor onze groep dacht ik zo!

Even verder staken we de Celie-brug over voor onze drinkstop in het volkse café “De Roos”. Het café ligt op een unieke plek te Sint-Laureins. In de zomer zijn er veel fietsers en wandelaars die hier van de natuur komen genieten. De uitbater Wilfried De Geeter (62) is niet alleen kroegbaas, hij is ook nog actief als veeboer en heeft enkele weiden waar zijn beesten in grazen. Her en der kweekt hij bovendien nog wat maïs. Met de deskundige hulp van Tonny kon iedereen al vlug genieten van een warm of koud drankje, naargelang de aard van afkoeling!

Ondertussen was er een heuse regenbui overgetrokken maar die was gelukkig voorbij toen we opnieuw vertrokken richting “De Roste Muis”. Na 3 km kwamen we langs het Leopoldkanaal. Dit kanaal is een kunstmatige waterweg van 46 km lang. De laatste 20 km loopt hij evenwijdig met het Schipdonkkanaal, enkel gescheiden door een dijk. In de volksmond worden beide kanalen respectievelijk de "Blinker" en de "Stinker" genoemd. De monding in zee ligt in Zeebrugge.

Aan knooppunt 90 verlieten we het kanaal voor een tochtje “Krekenroute”. Zo passeerden we achtereenvolgens de “Vrouwkeshoekkreek”, de “Blokkreek”, de “Hollanders Gatkreek”, de “Bentillekreek”, het “Provinciaal Domein Sportcentrum De Boerekreek”, de “Oostpolderkreek” en de “Oudemanskreek”. Aan deze laatste lag onze bestemming “De Roste Muis”. Vanwaar die benaming zullen velen zich afvragen. De legende: “Wist u dat de Roste Muis in de 19de eeuw een geheim café was? Vroeger kwamen de knechten van de boeren na de “Angelus”, het gebed om 11 uur, om hun “noene". Dit drankje bij de boterham kwamen ze nuttigen bij de roodharige Virgini Van Durme. Volgens de legende heeft een van de knechten toen haar muisje gezien.”

We werden er vriendelijk ontvangen en de tafels waren gedekt in een rustiek bijgebouw waar de open haard voor een gezellige warmte zorgde! Na het aperitief werd de paling (of een ander gerecht voor diegenen die geen paling lustten!) opgediend. Gebakken, in ’t Groen of op zijn Provençaals, het maakte niet uit en aan de reacties te horen bleek het in ieders smaak te vallen! Bij al dat lekkers werden we dan ook nog eens getrakteerd door het bestuur ter gelegenheid van deze afsluiter van het seizoen 2013, waarvoor dank.

Met een goed gevulde maag vertrokken we voor onze laatste 12 km. Ondertussen was de zon heerlijk aan het schijnen aan een blauwe hemel wat al vlug voor een gezellige 20° zorgde in ’t zonnetje.

Zo kwam er weeral een einde aan een fietsseizoen. Ondanks het slechte voorjaar, waardoor we één dagtocht moesten afgelasten, mogen we toch terugblikken op een geslaagd fietsjaar. Met een gemiddeld aantal deelnemers van 25 braken we alweer een record.

Wij hopen dan ook iedereen terug te zien in het nieuwe seizoen 2014 dat in april van start gaat. Als het weer het toelaat trachten we uiteraard ook opnieuw onze “Midwinterfietstocht” in januari te rijden.
Tot volgend jaar!

Daniël Verbeke
Uw verslaggever


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback