FIETSTOCHTVERSLAG

DONDERDAG 22 OKTOBER 2015 – KASTELENROUTE/LAARNE – 46 KM.

Traditiegetrouw sluiten we het fietsseizoen af met een fietstocht gekoppeld aan een etentje. We trachten daarbij steeds een regio aan te doen waar we een streekgerecht kunnen aanbieden. Zo hebben we al mosselen, paling, Lokerse paardenworsten, ribbetjes, enz... aangeboden. Het mosseldiner van verleden jaar staat nog steeds vooraan met 49 deelnemers! Dit jaar vonden we een restaurant met als specialiteit “varkenswangetjes” te Kalken. Lag het aan het weer of het feit dat het aangeboden menu niet in ieders smaak viel, maar dit jaar waren er maar 33 deelnemers ingeschreven! Er waren slechts 4 deelnemers die, wegens omstandigheden niet konden deelnemen aan de fietstocht maar wel op post waren in het restaurant.

Zo vertrokken dus 29 fietsers aan de kerk van Laarne richting “Kasteel van Laarne”. Het kasteel stamt uit de 11e of 12e eeuw en was van oorsprong een waterburcht. Na een restauratie in 1962 doet het nu dienst als museum. Van de originele burcht rest nu slechts de vierhoekige donjon-toren. (Een donjon is de belangrijkste, beste versterkte toren van middeleeuwse burchten).

De weersomstandigheden waren iets minder dan voorspeld! De temperatuur was met 15° goed te noemen voor de tijd van het jaar maar in plaats van droog weer kregen de deelnemers het 1ste uur af te rekenen met een lichte motregen. Na zo’n 6 km reden we langs het Eendenmeer, een 10 hectare grote zandwinningsplas, ontstaan tijdens de aanleg van de R4. In het midden van de plas bevindt zich een groot, sterk begroeid eiland, bewoond door honderden eenden en ganzen. Het water heeft zijn naam dus niet gestolen.

Zo kwamen we aan knooppunt 22 op het jaagpad langs de Schelde dat we zo’n 7 km bleven volgen tot aan knooppunt 7. Zo bereikten we onze drinkstop in de Cafétaria Fit-Out aan het Damvalleimeer te Destelbergen. Het Damvalleimeer is een kunstmatige waterpartij die ontstond door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg E17.

Na deze drinkstop bleef er nog een 17 km te fietsen tot aan het restaurant “Dorp 49” te Kalken. Daar werden de fietsers verwelkomd door Theo, Lieve, Daniël en Jacqueline die zoals vermeld rechtstreeks naar het restaurant waren gekomen. Na het aperitiefje kregen we een mooi menu voorgeschoteld met als hoofdgerecht een stoofpotje van varkenswangetjes met Oost-Vlaams bruin bier met groentestoemp. Alle deelnemers kregen van de kring één gratis consumptie en koffie aangeboden waarvoor onze dank!

Na de heerlijke maaltijd moesten de deelnemers nog een 12 km afleggen tot het eindpunt in Laarne.
Vanaf knooppunt 31 in Kalken ging het opnieuw naar de Schelde die we bleven volgen tot knooppunt 37. Van daar was het nog zo’n 6 km tot aan de startplaats.

Nog een speciaal dankwoord aan de inrichters Martine en Luc voor deze geslaagde tocht! Ook mijn dank aan alle fietsliefhebbers die dit jaar hebben deelgenomen aan de verschillende fietstochten en ik hoop jullie allemaal volgend jaar terug te zien in goede gezondheid!

Uw verslaggever
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback