WANDELVERSLAG

Verslag wandeling te Merelbeke/Lemberge op 6 november 2014.
Oor en oog voor zorg en oorlog

Niettegenstaande een soms dreigende miezerige hemel ’s middags werden 23 wandelaars, onder een uitklarende hemel, ontvangen aan centrum “De Heide”, gelegen aan het industriepark te Merelbeke.
Een niet gebruikelijke locatie om samen te komen maar uitstekend gelegen voor een wandeling met bovenstaande titel als inhoud.
Vooraleer op stap te gaan, schetste de wandelleider van dienst de doelstellingen/opdracht van het centrum; nl. begeleiding en ondersteuning van personen met een motorische handicap en dit met aanvang in 1978.
Speciaal waren we toch wel aangenaam verrast door de 16 bungalows voor individueel wonen.
Verder werd er aandacht geschonken aan de naam van het centrum “De Heide”. Heel wat toponiemen (namen van straten en gebouwen) in de omgeving verwijzen naar het feit dat hier, in vroegere tijden, een heidelandschap aanwezig was.
Tijd om te wandelen. Palend aan centrum “De Heide” ligt een wandelpad “De Vurtzak”. De naam alleen al laat niet veel goeds vermoeden. Inderdaad een waterziek lapje bos waar het rustig toeven was op een verhoogd wandelpad, vandaag zeer feeëriek door de herfstzon en de herfstkleuren van de bladeren. Aansluitend volgden we een aarden weggetje dat leidde naar de tweede plaats rond zorg; nl. “Caritas”.
Deze instelling van de “Zusters van Liefde” beoogt sedert 1908 de zorg rond psychiatrische patiënten.
We stonden voor een indrukwekkend gebouw met in de voortuin het beeld “De Wolkenblazer” dat de gedachten van de mensen met een psychische aandoening wil weergeven. De wandelleider onderhield verder de wandelaars met een stukje geschiedenis en evolutie van deze instelling, ook de veranderende doelstelling in begeleiding kreeg aandacht.
Weer op weg, via de Heidestraat, kwamen we op een wat hoger gelegen terrein waar de het zo typische licht glooiende landschap van “Het Land van Rhode” zich aan onze voeten ontplooide. Naast natuurschoon merkten we verschillende vestigingsplaatsen van ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) op, tot voor 2002 “Rijksstations” genaamd. Zo een 280 onderzoekers en +/- 320 werknemers dragen in de streek bij tot het optimaliseren van gewassen en dieren. Met een beetje goodwill kan dit onderzoek ook ondergebracht worden bij zorg; nl. voor onze landbouwtoekomst.
Onder het deugddoend herfstzonnetje stapten we verder, tijd om aandacht te schenken aan het aspect “Oorlog”. Gekomen op een open terrein gelegen tussen Gontrode en Lemberge stopten we aan 2 betonnen bunkers, relicten uit WO I. Op deze plaats lag toen een basis voor de LZ37 (Luftschiff Zeppelin). Het moet indrukwekkend geweest zijn; een loods van 180 m lang, 76 m breed en 50 m hoog, stond hier in het toenmalige weidse landschap; met een beetje verbeelding kun je er de Sint-Baafskathedraal in wegstoppen.
Rond dit onderwerp wist de wandelleider nog wat wetenswaardigheden te vertellen en geprikkeld waagden enkele nieuwsgierigen zich aan een onderzoek van de bunker.
Tijd om de terugweg aan te vatten via een aardeweg door velden en proefvelden waar, met vlaggetjes, de verschillende gewassen afgebakend waren. Via alweer ILVO-loodsen/stallen kwamen we in het dorp Lemberge waar kasteel “Ter Jacht” de blikvanger is.Terwijl we over het fietspad naar onze startplaats wandelden, kon het zicht op de torens van Gent (jawel, ook de KBC-Arteveldetoren) in de verte gesmaakt worden.
In de cafetaria van het centrum werden we duidelijk verwacht. Appelgebak en koffie gingen vlot over de toonbank. Ook de verschillende bieren, waaronder het “Aanklampertje” (voor moedige, achteropkomende  wandelaars?), genoten aandacht zodat er alras een zeer gemoedelijke sfeer ontstond, daarbij moet opgemerkt dat door de democratische prijzen onze geldbeugel niet platgedrukt werd. De directeur van de zorginstelling kwam ons tot slot nog begroeten en heette ons ook voor de toekomst welkom.
Goed weer, een stel opgewekte wandelaars, een rustige wandelroute met enkele wetenswaardigheden onderweg en een plaats om achteraf wat te consumeren… de juiste mix voor een geslaagde namiddag in november.                                                                                  

Verslag: Georges Demeester
Wandelleider van dienst


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback