LEDENVERGADERING VAN 11 JUNI 2019

“Lentefeest”

Santee

De zon deed deze namiddag een poging om wat warmte uit te stralen, maar ze zou al beter moeten kunnen om 11 juni te zijn. Maar niet getreurd, Dirk en Walter Evenepoel hebben ons met het café chantant “Santee” een warme zonnige namiddag bezorgd.
Dirk Evenepoel is voor velen onder ons geen onbekende in KBC en wie de laatste 10 jaar op pensioen ging heeft vermoedelijk het AVO-programma bij Dirk gevolgd.

Gewapend met gitaren, banjo en microfoon gaven zij het beste van zichzelf.
Ze zijn afkomstig van Pamel, een dorp gelegen in het Pajottenland aan de Vlaams-Brabantse oever van de Dender en met Liedekerke als noorder- en Lennik als zuiderbuur.
Ze brengen café- en volksliederen in het “Pamels”: een dialect dat je niet zomaar ‘overneemt’ of kan ‘nabootsen’, maar we konden het toch wel verstaan. Een sappig dialect! Enkele woorden hebben ze wel even moeten toelichten…
Het typische streekproduct de geuze werd bezongen in een wals “Viva de gees”. Als echte troubadours brachten ze het verhaal van een jonge man die zeeman wilde worden en dat van ‘Den Dikken van Pamel’. Daarna werd ons zelfs een lied a capella gebracht. Dan werd een traditioneel Iers lied, met in het Pamels aangepaste tekst, ten beste gegeven.
Daarna was het even pauze en tijd voor koffie en lekkere gebakjes.

Na de pauze werd opnieuw ingezet met een Iers volkslied (Home, Boys, Home) met terug in hun dialect aangepaste tekst. ‘Bottle of wine’ werd “Mijn botten vol wijn, mijne kop vol venijn’. Nog enkele leuke streekverhaaltjes werden in Pamelse liederen met toffe begeleiding gebracht, zoals: De Gooikse timmerman, De Liedekerkse charleston en Emiel, de (Lennikse) molenaar. Dat alles werd boeiend aaneengepraat door Walter.
Er werd geëindigd met een lied van de Gentse volkszanger Karel Waeri (1842-1898), dat dankzij Walter De Buck het meest gekende Gents volkslied is geworden: “’t Vliegerke”.
Het werd door iedereen meegezongen. Aan Walters “Gents” moet nog een beetje gewerkt worden, zegt zij die geen woord “Pamels” uit haar strot krijgt…J
Dit was een aangename pretentieloze muzikale namiddag zodat een bisnummer niet mocht ontbreken.
De muzikanten werden bedankt voor dit leuke entertainment.
Er werd aangekondigd dat de bloemstukjes die Martine had gemaakt om de tafels te versieren voor € 5 te koop waren. De opbrengst gaat naar het Kinderkankerfonds.
Aan allen werd een deugddoende, ontspannen en zonnige vakantie toegewenst en een behouden thuiskomst waarbij we hopen iedereen vanaf september terug te mogen begroeten op een van de vele activiteiten van onze kring.


Verslag: Marie-Paule Vermeulen


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | feedback