VERSLAG LENTEFEEST VAN 14 JUNI 2016

‘Parfum, een passie’


Door: Lieven Debrauwer

Onze voorzitter kondigde de spreker aan als de man die wij kennen als regisseur en cineast, maar niet kennen als een man vol passie voor parfum en verzamelaar van parfumflacons.
De heer Debrauwer zou ons over zijn passie vertellen aan de hand van beeldprojecties.
Zijn verzamelwoede brak los op 12-jarige leeftijd toen hij Onze-Lieve-Vrouwbeeldjes begon te verzamelen.
We kregen een kijkje in zijn kamer vol Mariabeelden, al dan niet onder stolp.
Een paar jaar later kwam daar zwart-witfotografie bij die uitgroeide tot een collectie foto’s.
Ook nog als tiener kreeg hij een eerste flesje parfum: ‘Eau de toilette’ uit het Franse Lourdes.
Het cadeau begeesterde hem zodanig, dat het flaconnetje het eerste exemplaar van zijn collectie werd die tot op heden is uitgegroeid tot enkele honderden (om en bij 500).
Toen vertelde Lieven dat zijn eerste herinnering aan geur, en bij de meeste van ons allicht ook, wierook is.
Bij hem komt daar ook nog vanille bij, en laat dat nu twee geuren zijn die in vele parfums voorkomen.
Door het verzamelen van parfumflacons is ook zijn interesse voor de inhoud ervan ontstaan, hij is een parfumgebruiker geworden.
Zijn eerste zelf gekocht parfum was een ‘Eau de toilette pour homme’ met een etiketontwerp van Salvator Dali.
Dan besprak hij de bekendste parfums onder de vele die er te koop zijn.
Als eerste, hoe kon het anders, kwam Chanel aan de beurt.
In 1921 richtte Gabriëlle Bonheur Chanel het modehuis Chanel op in de Rue Cambon te Parijs en bracht al in mei dat jaar parfum op de markt.
Neus Ernest Beaux creëerde voor haar twee reeksen van 5 stalen, genummerd van 1 t/m 5 en van 20 t/m 24. Staal nr. 5 werd als de beste beschouwd en kwam op de markt als Chanel N° 5. In 1969 liep er op Broadway een musical ‘Coco’, gebaseerd op het leven van Gabrielle. Sindsdien werd ze Coco Chanel genoemd.
Andere parfums van Chanel hebben ook een nummer, en dat verwijst telkens naar iets:
- Chanel N° 18 – het huisnummer van huis Chanel op de Place Vendôme, Parijs.
- Chanel N° 19 – geboortedag van Gabrielle (Saumur, 19 augustus 1883).
- Chanel N° 22 – tweede parfum van Chanel (Ernest Beaux) werd op de markt gebracht in 1922.
- Chanel N° 31 – het huisnummer van huis Chanel in de Rue Cambon.
Veel parfumhuizen gaven/geven hun producten een nummernaam i.p.v. van een letternaam; denk maar aan 4711, Kölnisch Wasser in de Glockengasse nr. 4711 in Keulen. Zo heeft Azzoro een N° 9 (het geluksgetal van Loris Azzoro) en Balenciaga heeft een N° 10 (10, Avenue Georges V, Parijs).
Verder kregen we een opsomming van bekende parfumhuizen, als daar zijn: Roger & Gallet, Van Cleef & Arpels (1ste bijouterie die parfum op de markt bracht), Dior (Poison), Alain Delon (Equitos Cologne), Yves Saint Laurent (Opium, Yvresse), Givenchy (LE DE, L’Interdit) en de duurste van Jean Patou: Joy.
Joy werd getrokken uit 10.600 jasmijnbloemen en 500 rozen en werd in 1930 als de duurste ter wereld beschouwd. In onze huidige munt zou het toen zo rond de €1200 voor een liter hebben gekost.
Opvallend was, dat de meeste parfums werden uitgebracht door bestaande modehuizen, couturiers.
Het eerste huis dat met enkel parfum begon, was L.T. Piver. Het opende in 1774 in Parijs de eerste parfumerie ‘A la Reine des Fleurs’. Ook Guerlain uit 1828 was enkel een parfumhuis.
Er waren beelden van nog andere klassiekers onder de parfums, zoals: Shalimar (tempel der liefde), L’Heure Bleue en Mitsouko van  Guerlain. (Huidcrème Nivea is ook van Guerlain.)
Als cineast heeft Lieven een oog voor detail, zo toonde hij beelden uit bekende films met nog bekendere actrices waar op de toilettafels gekende parfumflacons staan. Er zaten er wel een paar bij die in de tijd waarin het filmverhaal zich afspeelde nog niet bestonden!
De koffie met gebakjespauze was ook een snuffelmoment, geïnteresseerden konden al eens gaan snuffelen aan de flacons welke Lieven had meegebracht. Kopen kon ook.
Na de pauze begon de spreker met de ingrediëntenverhoudingen in parfums en eaux de toilettes.
Parfums bestaan uit geurstoffen, aldehyde (geven een geurboost) en alcohol.
Er is een gradatie volgens het percentage geurstoffen: parfum (20 tot 40%), eau de parfum (10 tot 15%), eau de toilette (5 tot 10%), eau de cologne (2 à 5%) en eau de solide (1%).
Waar brengt men deze reukwaters aan? Aan pols, arm, sleutelbeen, hals, arm- en knieholte of op uw favoriet plekje (het favoriete plekje van Lieven is op de rug van zijn linkerhand).
Men kan ze ook op een zakdoek, sjaal of gewoon op uw kleed of kostuum verstuiven.
Er bestaan ook reukwaters voor in de haren, ze bevatten minder alcohol.
Hoe bewaren? Donker, koel en droog. Zo kun je ze 1, anderhalf, tot 2 jaar bewaren.
De flacons zeker goed afsluiten of overgieten in kleinere flesjes (minder lucht) of in een zakverstuiver.
We kregen een beeld te zien van Lieven zijn minibar vol parfums. Zo kunnen ze tot 10 jaar worden bewaard!
Hebben de geurwaters nog dezelfde geur als vroeger? Bij vele niet meer omdat de natuurlijke ingrediënten vervangen zijn door synthetische. Bepaalde natuurlijke stoffen zijn bij wet verboden.
Verder had de spreker het over bepaalde geurstoffen, o.a. amber (restanten van inktvis uit de darmen van potvissen), echinacea (zee-egel of plant), muskus (kliervocht van muskusrat of -hert) en patchouli (etherische olie uit de patchouliplant).
We kregen dan een parfumorgel geprojecteerd, dé werkbank van de neus. De neus is de samensteller van de parfums. Een goeie neus moet 1000 natuurlijke en 3000 synthetische geuren kunnen onderscheiden!
Een wereldwijd bekende neus was de Gentenaar Hugo Collumbien. Tot hij ver in de 90 was stelde hij nog parfums samen, hij overleed op 29 december 2014; 97 jaar oud.
Het effect van parfum hangt af van de zuurgraad van de huid. Daarom, koop geen parfum als geschenk, geef een geschenkbon, dan kan er naar eigen goesting worden gekozen. Het is aangeraden nu en dan te wisselen van parfum, bv. winter – zomer.
Dan wees Lieven ons op de vormen van de flacons. Voor damesparfums hebben die ronde contouren (elegant, sensueel), voor mannenparfums zijn ze robuuster; alhoewel, de flacons van Chanel zijn hoekig en kantig.
Niet enkel dames gebruiken geurwaters, ook mannen. Lieven toonde enkele beelden van notoire mannelijke gebruikers, als daar waren en zijn: Charlie Chaplin, Sean Connery en Lieven Debrauwer.
Als afsluiter van zijn voordracht gaf hij aan hoe je best parfums test. Dat is op papier, neem een geurkaartje en steekt even de scherpe top van het kaartje in de flacon en ruik er aan (vanzelfsprekend). Op de huid moet je rekening houden met de zuurgraad ervan. Wacht een half uur, dan ruik je de basisgeur (is verschillend van de boost die je onmiddellijk ruikt). Vraag na een vijftal verschillende parfums te hebben geroken het potje/schaaltje met koffiebonen. De koffiegeur neutraliseert de vorige parfumgeuren en doe dan verder.
Na de mededeling dat je een gevulde zakverstuiver kon aanschaffen vroeg Lieven of er nog vragen waren.
Er kwam er eentje van Carlos: ‘Trekken parfumgeuren muggen aan? Antwoord: ‘Neen, alleen de zuurgraad van je huid (pH-waarde) lokt, al dan niet, muggen’.
Daarop kon onze voorzitter de spreker hartelijk danken voor zijn onderhoudende voordracht en van zijn toehoorders kreeg hij een welgemeend applaus.
Daniël bedankte ook nog (hij was het bijna vergeten) de vrijwilligers voor hun noeste werk om het lentefeest te realiseren. Hij bood dan de bloemstukjes van Martine, die de tafels sierden, te koop aan. 
De opbrengst ervan wordt overgemaakt aan het Kinderkankerfonds.
Ons lentefeest zat erop en de vakantie begon.

Verslag: Daniël Van Renterghem  


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback