WANDELVERSLAG

Wandeling van vrijdag 4 mei 2012 te Lokeren.

“Groen in het centrum van Lokeren”

Een eerste vermelding van de naam Lokeren dateert uit begin 12de eeuw (1114). ‘Lokerne’ (luiken = insluiten) betekent ‘door helder water ingesloten stuk land/grond’. Samen met de deelgemeenten Eksaarde en Daknam telt Lokeren nu ongeveer 39.500 inwoners.
De vertrekplaats voor de wandeling was het parkeerterrein van het sportcomplex aan de Grote Kaai. Tijdens de ‘Lokerse Feesten’ is dat het festivalplein.
Een wandel- en fietspad langs de gebouwen van de FOD (Federale Overheidsdienst) Financiën en het scholencomplex De Hagewinde bracht ons in de Torenstraat. Die volgden we links tot aan het Kerkplein met de Stedelijke Bibliotheek, de imposante dekenij uit 1820, het Cultureel Centrum en de oorspronkelijk uit 1670-1686 barokke Sint-Laurentiuskerk. De kerktoren herbergt momenteel een gastgezin bestaande uit een koppeltje slechtvalken en hun drie jongen.
Met nog een blik op ons rustpunt voor na de wandeling, Hotel La Barakka, incluis Brasserie ‘Het Zalig Niets doen’, trokken we door de Kerkstraat naar de Markt. Daar was men druk bezig met de voorbereiding van de grootse kunstmarkt die er ’s anderendaags zou plaatshebben. 45 kunstenaars uit Lokeren en omgeving komen er hun werken tentoonstellen.
De talrijke terrasjes en bezienswaardige gebouwen doen en bekijken we wel een volgende keer.
Via de Groentemarkt en Oude Vismijn (d.i. het festivalplein van de Fonnefeesten) bereikten we de Durme. Meteen was het rustig wandelen op de dijk met zicht op: het Prinses Josephine-Charlottepark (Stadspark), de appartementsgebouwen van de Gasstraat en het grote parkeerterrein aan het Stationsplein.
We volgden de dijk verder onder de spoorweg door waar er voorbereidingswerken gebeuren voor een fietsbrug over de Durme. We stapten onder de N70 door en volgden die rechts tot aan de Kraaimeersstraat, die bracht ons naar de Van Duysestraat. Via de Vredegerechtstraat (links) en de Hubert Van De Vijverstraat kwamen we in Daknam terecht aan de terreinen van K.S.C. (kortaf, Sporting) Lokeren. Door de winst van de Beker van België spelen ze komend seizoen Europees en moet het stadion aangepast worden aan de gestelde normen, geen staanplaatsen meer, enkel zittribunes met stoeltjes van minstens 30 cm breed met rugleuningen van 28 cm breed. Langs de oefenterreinen van Sporting en via de Daknammolenstraat kwamen we op het bekende fiets- en wandelpad, de oude bedding van de spoorlijn Lokeren - Moerbeke-Waas - Zelzate. We volgden rechts het pad, liepen de N70 terug onderdoor en bereikten de ingang van het kasteeldomein ‘Verloren Bos’.
Hier verlieten de wandelaars die voor de inkorting opteerden de groep en stapten zo door de Aardekenstraat naar de Durme, waar aan de overkant voor hen het eindpunt lag.
De rest van de groep viel in bewondering voor de bloeiende wilde kastanjes van het Verloren Bos park. We staken de Snepstraat over en stapten kriskras door het deel van het bospark waar beestjes te zien zijn. Een pauw stond er met een prachtwaaier van staartpluimen in al zijn glorie te pronken en de reeënpopulatie lag languit van de deugddoende zonnestralen te genieten. We staken terug de Snepstraat over en trokken langs de rand van het reservaat ‘De Buylaers’ om aan het kasteel ‘Verloren Bos’ uit te komen. Momenteel is dat, samen met het koetshuis, een sterrenaccommodatie voor jeugdtoerisme.
We kuierden het park uit en we stonden op de Durmedijk recht tegenover de sporthal, het zwembad en de parking waar we gestart waren. Rechts de Durme volgend zagen we aan de overkant nog het vernieuwde Stadsmuseum. We staken de brug naar het Sint-Laurentiusplein en de Markt over en liepen er zowaar onze wandelcoördinator tegen het lijf. Hij kwam van het zonnetje genieten en kijken hoe het met de wandelaars was gesteld. Hij zag dat het goed was, onder de 24 wandelaars waren er terug twee die we voor de eerste maal mochten verwelkomen, Jacques en Marie-Josee. Hij trok dan verder met de groep mee naar de ‘après-wandeling’ stop, Brasserie ‘Het Zalig Niets doen’, om er mee te genieten van een lekker drankje en ferm stuk hemelse warme appeltaart met ijs.

Verslag: Edmond Van De Sompel
Wandelleider van de dag
Redactie: Daniël Van Renterghem
Wandelcoördinator


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback