WANDELVERSLAG

Verslag wandeling van dinsdag 4 februari 2020 te Michelbeke.

“Geutelingenwandeling”

Ondanks dat de weergoden niet veel goeds voorspelden daagden 29 wandelaars op voor de geutelingenwandeling.
We startten onze wandeling op het Riedeplein in Michelbeke aan Stella Matutina, een secundaire school die opleidingen aanbiedt binnen de richtingen hotel, toerisme, verzorging en wetenschappen.
We stapten verder richting dorp waar we het kerkhof passeerden waarop sedert kort Panamarenco zijn laatste rustplaats mocht vinden.

Gezien de weersomstandigheden bleven we voorlopig op verharde wegen. Heuvel op, heuvel af, stapten we met zicht op de Dompels. Daarna ging het dal inwaarts met weids uitzicht op Nederbrakel.
Aan het Mijnwerkerspad bereikten we de eerste afslag. De helft van de groep stapte terug via het pad naar de aankomstplaats.

De andere helft stapte verder tot aan het Kasteel van Lilare dat een school geworden is met een vrije lagere basisschool en een middelbare school met internaat. De leerlingen dragen hier ook dagelijks een bruinbeige uniform.
Hier staken we een drukke steenweg over en zetten ons schrap voor het vervolg van de wandeling. Door drassige delen klommen we naar de Berendries. Hier kon opnieuw een afslag worden genomen naar de aankomstplaats.

Met een zevental zetten we de tocht verder door de velden, zij het intussen door regen, wind en modder. Aangekomen bij de Boembekemolen aan de Zwalmbeek keerden we terug naar de aankomstplaats via een ander deel van het Mijnwerkerspad.

Uiteindelijk bereikte iedereen tevreden de tent waar er kon genoten worden van versgebakken geutelingen. Dit streekproduct wordt uitsluitend in de winter gebakken.
Een geuteling ziet eruit als een dikke pannenkoek en wordt op de blote kleitegel in een gloeiendhete oven, die op hout wordt gestookt, gegoten.
Vroeger werden geutelingen gebakken voor de pelgrims die bij de patrones tegen de tandpijn, de Heilige Apollonia, hun tandpijn kwamen afsmeken. Al snel werd verteld dat je een heel jaar van kiespijn zou verlost zijn door in een hete geuteling te bijten. 

Verslaggever en wandelleider van de dag: Joséane Van Twembeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback