FIETSTOCHTVERSLAG

Vrijdag 14 augustus 2015  –MOERBEKE-WAAS – 68 KM.

Voor onze 2de dagtocht dit jaar hadden Martine en Luc een mooie tocht uitgestippeld doorheen het uiteenlopend natuurschoon van het Waasland. De startplaats was aan het station van Moerbeke-Waas. Dit station is een voormalig spoorwegstation langs spoorlijn 77 (Zelzate – Sint-Gillis-Waas). In 1960 werd het station gesloten voor reizigersverkeer maar werd nog gebruikt voor het jaarlijks goederenvervoer van suikerbieten vanuit West-Vlaanderen naar de suikerfabriek in Moerbeke-Waas. Op 21 december 2007 echter reed de laatste trein beladen met suikerbieten en enkele dagen later maakte Iscal Sugar bekend de vestiging te willen sluiten. De sporen blijven voorlopig echter nog behouden. Het gebouw zelf is omgevormd tot tentoonstellingsruimte.

Alle 36 ingeschrevenen voor deze tocht tekenden present aan de start. Tevens mochten we Marc en Yo verwelkomen voor hun eerste deelname! Daar kwam nog één deelneemster bij die klaarblijkelijk de kat uit de boom gekeken had en gunstige weersomstandigheden had afgewacht! De weersvooruitzichten waren inderdaad héél goed: het zou een mooie warme dag worden.

Vanop de parking ging het naar knooppunt 78 en vandaar naar 64 waarna we een tijdje langs de E34 reden die we even verlieten om te genieten van het polderlandschap tussen Moerbeke en Stekene. Na het kruisen van de E34 kwamen we aan het natuurgebied Groene Putten. Dit is geen heuvelachtig gebied met “putten”, maar een vlak en bosrijk gebied. Bij knooppunt 65 verlieten we het netwerk om door te steken naar knooppunt 66 waar we even later de grens overstaken richting Zuiddorpe. Daar hielden we onze eerste drinkstop in de Tapperij ’t Gemeentehuis.

Na deze stop ging het opnieuw richting grens naar knooppunt 82. Daarbij passeerden we de Sint-Elooiskreek. Dit is een krekenstelsel dat zich over een vijftal kilometers uitstrekt ten zuidoosten van Zuiddorpe. De kreek ligt zowel in de Belgische gemeente Wachtebeke als in de Nederlandse gemeente Terneuzen. Vanaf knooppunt 82 tot 69 reden we zo’n 2 km langsheen de Langelede. We reden nog even doorheen het Heidebos waarna we het restaurant de Moervaarthoeve te Wachtebeke bereikten waar we ons middagmaal zouden gebruiken. Er kon een keuze gemaakt worden tussen “Ribbekens” en “Kabeljauw” en beide werden ten zeerste gesmaakt! Hier kregen we ook nog het bezoek van Gisèle Roman die de fietsers even goedendag kwam zeggen!

Na deze culinaire stop vertrokken we met nieuwe energie richting Provinciaal Domein Puyenbroeck. Puyenbroeck is een provinciaal domein van 510 hectare in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, voornamelijk in Wachtebeke maar ook een stuk in Zaffelare en Eksaarde. Het domein beschikt over ongeveer 150 hectare bos, met een bijna volledig aaneengesloten bosgebied ten zuiden van de Zuidlede.

Hierna volgde nog een mooi stukje polderlandschap tussen knooppunt 84 en 80 waarna we onze 2de drinkstop bereikten in ’t Veldcafé te Moerbeke-Waas. Dit café is omschreven als een typisch bruin café met houten lambrisering, cementtegels en een groot terras. Op dit terras, onder de druivelaars, konden we rustig genieten van een streekbiertje of ander gerstenat. Na nog een 8-tal km, waaronder nog een mooi stukje langs de Moervaart, bereikten we onze startplaats. Op het (kleine) terras van café ’t Stationneke werden de stoelen bijeen gescharreld om nog even na te genieten van deze mooie fietstocht.

De leiders van vandaag, Martine en Luc, werden dan ook uitvoerig bedankt voor de prima organisatie!

Uw verslaggever,
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback