MEERDAAGSE REIS NAAR 

MOEZEL / TRIER
zondag 27 mei t/m woensdag 30 mei 2018

Dag 1 (zondag): Heenreis Gent – Trier.

Na het oppikken van de deelnemers op de verschillende opstapplaatsen vertrokken we om 07.15 uur in Gentbrugge voor onze 4-daagse trip naar de Moezel, met verblijfplaats Trier. Vermits we maar met een klein groepje van 20 deelnemers waren kon iedereen zich een geschikt plekje op de bus uitkiezen.
Chauffeur van dienst was ditmaal niet onze Koen maar Patrick, die we toch ook al kenden van een paar daguitstappen met onze kring. Onze gids was ook al een oud-bekende voor ons gezelschap, nl. Johan.
Hij had ons ook al op een paar vorige reizen begeleid, o.a. Amsterdam, Dresden en Berlijn.
Na een busreis van een 5-tal uurtjes (met tussenstop) bereikten we Echternach. In restaurant Boca Loca werden we verwacht voor het middagmaal. We mochten nog ter plaatse onze keuze doen uit 4 hoofdgerechten die ons binnen een redelijk tijdsbestek werden geserveerd! Tijd voor een aperitiefje was er dus voldoende! Het aangebodene viel zeker in ieders smaak!
Nadien vervolgden we onze weg naar het centrum van Echternach voor een bezoek aan de “Abdij van Echternach”. De abdij werd in 698 door Willibrord gesticht op grond die hij had gekregen van Pepijn van Herstal. Het was het eerste Angelsaksische klooster op het Europese vasteland. Willibrord is er ook gestorven en begraven. Hier kregen we van onze gids een duidelijke omschrijving van de “Processie van Echternach”, ook genaamd de “Springprocessie”. Het 'springen' bestaat uit afwisselende iets meer dan verende stappen naar voren, maar vooral zijwaarts, door sommigen aangevuld met een kleine tussenpas en zelfs een schop of 'kick'. (Er wordt niet gelopen met drie passen voorwaarts en twee achterwaarts, de zogenaamde 'berendans' – dat is een veel overgeleverde misvatting. Die berendans zou wegens de grote hoeveelheid deelnemers leiden tot chaos.) De oorsprong van dit gebruik is onbekend. Elk jaar vindt deze processie met duizenden deelnemers (ongeveer acht- tot twaalfduizend) en bezoekers plaats op de dinsdag na Pinksteren, ter nagedachtenis aan Willibrord.
Vervolgens werd de reis verdergezet richting hotel te Trier waar we rond 16 uur aankwamen. Na het inchecken en afzetten van de bagage op de kamers werd er al opnieuw verzameld voor een 1ste stadsverkenning van Trier. Dat in 2018 het 200ste geboortejaar van Karl Marx (1818-1883) wordt gevierd zullen we geweten hebben! Het Karl Marx-huis is het geboortehuis van Karl Marx. Het is ingericht als een permanent museum. Karl Heinrich Marx werd op 5 mei 1818 in de Brückenstraße 10 geboren als zoon van Heinrich Marx en Henriëtte Preszburg. Je kunt er niet naast kijken want overal word je overstelpt met prullaria allerhande! Nochtans is het duidelijk dat niet iedereen in Trier blij is met deze viering! Op 10 mei 2018 moest de brandweer een brand bij het pas onthulde standbeeld van de filosoof blussen.
Op onze wandeling passeerden we het “Kurfürstliches Palais”. Van de 16e tot eind 18e eeuw was dit Keursvorstelijk Paleis de residentie van de keurvorsten van het aartsbisdom en keurvorstendom Trier. Iedereen vond dit een geschikte locatie voor een groepsfoto en zo geschiedde!
Na deze eerste kennismaking met de stad werden we verwacht in restaurant Zum Domstein voor het avondmaal.
Hierna keerden we afzonderlijk of gezamenlijk terug naar het hotel waar na het uitpakken van de valiezen al een afspraak werd gemaakt op het gezellige barterras!


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback