Gerstjens

 

Wellemeersen

 

Jaagpad langs de Dender te Ninove

 

 

 

 

 

 

FIETSTOCHTVERSLAG

Vrijdag 20 oktober – Denderland / Nieuwerkerken – 43 km

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden! Dat was dus ook de mening van het fietsteam dat onze laatste fietstocht van het jaar gepaard liet gaan met een etentje. De leiders van vandaag waren Luc en Martine en die hadden een parcours uitgestippeld langs en rondom de Dender. Bij de verkenning bleek echter dat het voorgestelde parcours zwaarder uitviel dan verwacht. Daarom werd er een minder zwaar alternatief uitgewerkt dat voor iedereen haalbaar was!
De startplaats lag in Nieuwerkerken waar 25 fietsers klaarstonden voor onze laatste tocht. Eigenlijk waren er 29 inschrijvingen doch 4 deelnemers konden wegens wat fysieke ongemakken niet meefietsen maar waren wel aanwezig bij het middagmaal. De weersvooruitzichten waren de dagen ervoor al zodanig gewijzigd dat we niet wisten wat we mochten verwachten. Uiteindelijk bleef er van de laatste voorspelling alleen maar een heel stevige wind over. Van de mogelijkheid van een plaatselijk bui bleven we, op een paar verloren druppels na, gelukkig gespaard! Via knooppunt 33 reden we naar Aalst waar we langs “Het Osbroek” reden. Het Osbroek vormt samen met het stadspark de groene long van Aalst.
Tussen de knooppunten 35 en 81 reden we een eerste maal doorheen het centrum van Erembodegem waar we tegen de middag zouden terugkeren voor het middagmaal. In de omgeving liggen ook nog 2 natuurgebieden: De Gerstjens en Wellemeersen. Beide natuurgebieden zijn een waar paradijs voor wandelaars! Via de knooppunten 81 en 84 passeerden we Iddergem om vervolgens aan knooppunt 85 in Okegem de Dender te bereiken. Doch hiervoor waren we nog door de Molenbeekmeersen gereden. Dit mininatuurgebiedje (2 ha) is enkel toegankelijk onder begeleiding van een natuurgids. We bleven de Dender volgen voor zo’n goede 4 km tot in Ninove waar we via knooppunt 91 richting centrum reden voor onze drinkstop in Tearoom Graanmarkt (tearoom-restaurant aan het Clément Behnplein).
Kort voor we die bereikten werd er nog een adempauze ingelast om de deelnemers te laten bekomen van het kilometers lang optornen tegen de sterke tegenwind!
Het hoeft niet gezegd dat de rustpauze in de tearoom meer dan welkom was!
In de verwarmde veranda kregen we het zo warm, als gevolg van de geleverde inspanningen, dat we vroegen om de gasbranders uit te zetten!
Toen we buitenkwamen had het een klein beetje gemiezeld en werden dan uit voorzorg toch de regenvestjes aangetrokken. Gelukkig was het vals alarm en konden die al vlug terug worden uitgedaan. We reden terug naar knooppunt 91 waar we opnieuw de Dender volgden tot aan knooppunt 79 in Teralfene. Met de wind ditmaal in de rug werden deze 10 km aan een gemiddelde snelheid van zo’n 20 km per uur afgelegd. Na het verlaten van de Dender reden we nog een 5-tal km doorheen de Wellemeersen waarna we opnieuw in Erembodegem kwamen voor het middagmaal. Daar in Brasserie ’t Klein Offer werden we al verwelkomd door Theo, Lieve, Paul en Francine. Na het drinken van een aperitief, ons aangeboden door de kring, kregen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld! Niet te verwonderen dat we meer dan 2 uur in dit gezellig restaurant bleven plakken!  Gelukkig was het maar 6 km meer fietsen tot in Nieuwerkerken. Na een korte passage doorheen De Gerstjens bereikten we vlot onze startplaats.
Het werd een mooie afsluiter van een opnieuw geslaagd fietsjaar, zonder ongelukken.
Mijn dank, persoonlijk en als voorzitter, aan alle deelnemers en in het bijzonder aan al diegenen die zich ingespannen hebben om deze fietstochten te organiseren!
Tot volgend jaar!

Uw verslaggever
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback