WANDELVERSLAG

Verslag wandeling van dinsdag 3 september 2019 te Oosteeklo.

Den Tseut

Met 24 deelnemers kwamen we samen aan Huisbrouwerij Den Tseut om te genieten van een wandeling door het landelijke Oosteeklo.

Oosteeklo is een levende dorpsgemeenschap waar feesten en vermaak nog centraal staan.
Het is een deelgemeente van Assenede en telt ongeveer 2700 inwoners. De derde maandag van september is een absolute hoogdag! Dan is het jaarmarkt in Oosteeklo met tal van streekproducten.
De Orde van de Smoutpot bakt er naar jaarlijkse traditie kaantjesworst, een erkend streekproduct. Er zijn ook “kneudels” met vanillesaus, Oosteeklose vlaai, vampierkes …

De herkomst van de naam Oosteeklo ligt in die van Eeklo. Deze naam kan gesplitst worden in twee delen: eke en lo. Het eerste deel verwijst naar de eik, terwijl lo een bosje met verspreide begroeiing van struiken en bomen aanduidt.

De stichting van Oosteeklo is nauw verwant met de cisterciënzerinnenabdij die op haar grondgebied was gevestigd.  Deze abdij werd vermoedelijk gesticht in het tweede kwart van de 13de eeuw (1246).

De huidige kerk werd gebouwd tussen 1781-1784 door bouwmeester Johannes Stockman, burgemeester van Lembeke.  De kerk van Lembeke diende bij de bouw als voorbeeld.

Van 1617-1619 was Antonius Sanderus, bekend om zijn Flandria Illustrata, hier pastoor.

De gepolychromeerde neogotische heiligenbeelden van de hier geboren priester-kunstenaar Valery Stuyver zijn de moeite van een bezoekje waard. Hij was hier onderpastoor van 1948 tot 1956 en was daarnaast ook nog beeldhouwer, schilder en schrijver.

Andere bekende inwoners van Oosteeklo zijn o.a. Ivan Heylen (De Wilde Boerndochtere, De Werkmens…) en zijn broer Martin Heylen (journalist en televisiemaker).

Een aantal oude hoeves liggen op het grondgebied van Oosteeklo verspreid. 
Hoeve 'Bijsterveld' in de Bijsterveldstraat, een omwalde hoeve van 113 bunder (= oude eenheid van grondoppervlakte, vaak iets groter dan een hectare) groot, behoorde in de 15de eeuw aan Bernard Zoete van Laken. 

Aan het einde van de wandeling zagen we in de zijgevel van het voormalig gemeentehuis in de Dorpsstraat nr.10 een kapelletje dat is afgesloten met een ijzeren hekje. Daarboven zit een verweerde zandstenen muurplaat van 1681 waarop het wapen van de Oosteeklose abdis Clara de Houchin de Longastre staat afgebeeld. 

Daarna konden we nog genieten van een ovenkoek met Breydelham (voor Aslam eentje met gerookte zalm) en een aan huis ambachtelijk gebrouwen biertje. Wegens het groot succes van de Vredesfeesten het voorafgaande weekend waren er slechts 2 soorten bier beschikbaar. Geen probleem: ze smaakten allebei, en – dankzij de gulle bijdrage van het bestuur – was het dubbel genieten.

Verslag: Laurent en Lutgart


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback