VERSLAG WANDELING

Verslag wandeling van vrijdag 4 mei 2018 te Opstal.

“Rondom Opstal”

Volle zon en een licht briesje. Het begin van een zomerse periode in de lente. Meer moest dat niet zijn om 29 wandelaars op de been te brengen voor een wandeling in Opstal, een deelgemeente van Buggenhout.
Opstal betekende vroeger “gemeenschappelijke weiden”. Dat we rondom Opstal nog uitgebreide weilanden zouden tegenkomen was dus geen toeval.
Onze vertrekplaats was eeuwen geleden een perceel waar de eerste Buggenhoutse aardappelen werden gekweekt. Op dit perceel werd later, op het einde van de 18e eeuw, een graanmolen gebouwd, die de naam “Patattenmolen van Opstal” toebedeeld kreeg.
We verlieten het centrum langsheen de Sint-Gerardus Majellakerk, rustig keuvelend, richting Ravestraat. De Wiesbeekwandelweg leidde ons, tussen ontluikend lentegroen, doorheen Heistergem naar de Wiesbeekhoeve en het Natuurgebied Vondelbeek.
Tussen weilanden en akkers liet een laagvliegende rondcirkelende C-130 zich van zijn schoonste zijde (welke?) zien. Een niet-geplande attractie!
Dat het volop lente was konden we ook horen aan het gekir en gekwaak in de waterpartijen die we onderweg voorbijwandelden.
Tijdens de vorige dagen waren de wandelpaden vers gemaaid en de zon en de wind hadden de plassen opgedroogd, zodat het heerlijk wandelen was tot de eerste inkorting.
Het bufferbekken Vondelbeek op de grens van Buggenhout met Opwijk en Lebbeke is ook provincieoverschrijdend tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en wordt beheerd in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij.
Via sluizen hadden we toegang tot de vijvers, de doorkijkwand met knuppelpad en de begrazingszone met sedimentvang.
We verlieten het natuurgebied om, via de Patmoesweg, Bremenhulleken te bereiken.
Blijkbaar was de 6,8 km-verkorting hier welgekomen want de zon was al goed van de partij geweest. Meer dan de helft van de wandelaars volgden dan ook Lieve, die de groep via Kakeman verder begeleidde naar het Torenhof.
Met de 11 resterende wandelaars trok ik langs beemden en wilgenpartijen doorheen Heide en Potaarde verder de natuur in.
Stappend langs weideland met veel zuring kwamen we aan de grens Lebbeke/Buggenhout. De straat heeft twee benamingen en heet op het grondgebied Lebbeke: Potaardestraat en op het grondgebied Buggenhout: Terhoevenstraat. De grens loopt er middendoor.
Verderop, voorbij Rustoord De Heymeulen, een omgebouwde graanmolen, volgden we de Molenstraat en de Dreef tot aan de manege ’t Hoefijzer. Hier werd voor de laatste maal een inkorting aangeboden waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt.
Met 5 volgelingen werd de laatste lus aangevat om via Visgracht, Breemstraat, Hofkwartier, Stenestraat, een omgeploegde vers bemeste wandelweg (ook een belevenis), Oude Kerkweg, Meir en Putweg het Torenhof te bereiken.
Na 17.337 stappen was het zalig genieten op het zonnige terras bij een deugddoend drankje!

Verslag: Theo, wandelleider van dienst.


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback