WANDELVERSLAG

Verslag wandeling te Oudenaarde op vrijdag 2 december 2016.

“De Langemeersen”

Het KMI voorspelt: “Vandaag is grijs de hoofdkleur van het weer – we vertoeven in zachte lucht, met maxima rond 9 graden – vooral na de middag kan er af en toe wat regen of motregen vallen.”
De regen was voor andere gebieden en wij konden genieten van opklaringen, met af en toe een beetje zonneschijn.
36 wandelaars kwamen opdagen voor de laatste wandeling van 2016 in “De Langemeersen”, een uniek gebied rijk aan bloemrijke hooilanden. Het is een van de laatste overgebleven uitgestrekte hooilandcomplexen in de Scheldevallei. Eeuwenlang was het meersengebied opgedeeld in lange smalle stroken hooiland, soms slechts 1,5 meter breed en 1 kilometer lang. Zulke stroken waren net breed genoeg om heen en terug te maaien met telkens één zwaai van de zeis.
We verzamelden op de parking van het recreatiedomein Den Donk, gelegen aan de westelijke rand van Oudenaarde. Het accent ligt op de sportieve recreatie, op en rond een aangelegde vijver. Het domein is 85 ha groot, de vijver 30 ha.
We vertrokken richting “donkvijver”, waar we een prachtig uitzicht hadden over het uitgestrekte water met op de achtergrond de toren van de Sint-Walburgakerk van Oudenaarde. We liepen door een grote buis onder de N453 en bereikten het natuurgebied.  
Het wandelpad langs de Schelde lag er tamelijk modderig bij en daarom bewandelden de meesten het jaagpad langs de Schelde. Na 2,5 km verlieten we de Scheldeoever, richting Petegem a/d Schelde. 7 wandelaars maakten gebruik van de afkorting. De rest stapte verder richting Abdij van Beaulieu.
Op het einde van de 13de eeuw kocht de toenmalige graaf van Vlaanderen, Gwijde van Dampierre, de ‘Heerlijkheid van Petegem’ voor zijn echtgenote Isabella van Namen, die er een vrouwenklooster liet bouwen. Nu resten nog enkele 17de- en 18de-eeuwse voormalige delen van de abdij: het poortgebouw, het gastenkwartier met een ronde toren uit 1650-1700, het kapelaanhuis en enkele bijgebouwen. In 1960 werden deze overblijfselen van de voormalige abdij beschermd als monument.
Hier stapten we verder in een lus langs de Schelde om daarna de terugweg aan te vatten naar Taverne Den DrONK.
De pannenkoeken met koffie of een fris biertje smaakten opperbest na de mooie wandeling.

Aan alle wandelleiders: “Bedankt!”

Verslag: Guy en Marie-Claire  


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback