FIETSTOCHTVERSLAG

Donderdag 19 september 2013 POEKE – 46 KM

De startplaats voor onze voorlaatste fietstocht dit jaar was het Plein te Poeke. Van daaruit, op de grens van Oost- en West-Vlaanderen hadden Gisèle en Tonny een tochtje uitgestippeld dat ons zou leiden doorheen een stukje Meetjesland, Leiestreek en Brugse Ommeland. Er was regen voorspeld in de late namiddag maar dit lieten de 25 aanwezigen niet aan hun hart komen! Het waren er bijna 26 geweest. Toen Omer zich een plaatsje op het plein wou zoeken was er een eigenzinnig paaltje dat geen rekening hield met de fiets achterop zijn auto of was het andersom? Gevolg: een totaal verwrongen voorwiel! Ondanks verwoede pogingen van onze nu “gediplomeerde” fietshersteller Dieter was er geen rechte lijn meer in te krijgen. Zodus was het vervroegde afscheid van Omer onvermijdelijk!

Zo vertrokken we met enige vertraging richting Poekekasteel; een groot waterkasteel in een mooi, aangelegd park van ca. 55 ha. Bij het oversteken van de Poekebeek ruilden we een stukje Meetjesland in voor een stukje Leiestreek. Aan knooppunt 18 bereikten we het dorpje Vinkt, een deelgemeente van Deinze. In het dorp heeft tijdens de Achttiendaagse veldtocht in mei 1940 een moordpartij plaatsgevonden op de burgerbevolking door het Duitse leger. Op het Martelarenplein kan je een oorlogsmonument vinden als herdenking van deze “Meidagen 1940”.

We reden verder naar knooppunt 10 dat juist op de grens ligt tussen Oost- en West-Vlaanderen. Zo kwamen we in het Brugse Ommeland. In de volksmond zegt men wel eens dat het Brugse Ommeland de achtertuin van de Kust is en de voortuin van Brugge. Het beste van vele werelden dus. Na zo’n 15 km bereikten we onze 1ste drinkstop in “’t Vliegend Peerd” te Kanegem. Het dorp draagt de bijnaam “Bloemendorp” of ook “Groen Dorp”. Hier vinden we ook het geboortehuis van Kardinaal Danneels en een beeld van Briek Schotte, beroemde Vlaamse wielrenner.

Na een deugddoende verfrissing zetten we onze weg verder richting Beernem. Vanaf knooppunt 35 trokken we de bossen in rondom het “Lippensgoed-Bulskampveld”. Dit is een 232 ha groot provinciaal groengebied in de  gemeente Beernem. Het domein sluit aan bij een 280 ha groot natuurgebied met de Vagevuurbossen in beheer van het Vlaams Gewest. Na dit mooie stukje natuur bereikten we in Beernem onze 2de drinkstop in café “Het Toeristenhof”. Toen we hier binnen onze verbruikte calorieën aan het aanvullen waren begon het te regenen. Toen we buiten kwamen vielen er nog enkele verdwaalde druppels en voor alle zekerheid werden er hier en daar de regenvestjes bovengehaald.

Voor het derde gedeelte van onze tocht staken we aan knooppunt 92 opnieuw de grens over naar Oost-Vlaanderen richting Sint-Maria-Aalter. Daar kregen we nog een mooi stukje doorheen de “Bossen van Sint-Maria-Aalter” voorgeschoteld alvorens we onze startplaats te Poeke bereikten.

Buiten een paar verloren regendruppels, meegevoerd door de wind, hadden we het toch droog gehouden. Met dank aan de inrichters werd afscheid genomen op het plein met de nodige aandacht voor de aanwezige paaltjes!

Uw verslaggever
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback