FIETSTOCHTVERSLAG

Vrijdag 19 mei 2017 – Waasmunster – 67 km


Voor onze 1ste dagtocht dit jaar hadden Luc en Martine een tochtje doorheen het Waasland en Klein-Brabant uitgestippeld. Met de Durme als uitvalsbasis konden we genieten van weidse uitzichten over de Durme en Schelde. Dankzij de gratis veerpont konden we langsheen de beide oevers van de Schelde rijden.

Waasmunster werd als startplaats gekozen. Er waren 38 ingeschrevenen maar 2 ervan moesten, spijtig genoeg, wegens gezondheidsproblemen afzeggen. Wij wensen hen dan ook een spoedig herstel toe!
Ook niet alle overige ingeschrevenen stonden aan de start. Drie deelnemers zouden ons bij onze doortocht in Temse vervoegen en nog twee anderen, die de tocht niet meereden, zouden er bij zijn voor het middagmaal. Het weer was maar miezerig maar er werd beterschap voorspeld in de loop van de dag!

Vanaf de start was het maar 1 km fietsen tot aan knooppunt 39 waarna we dadelijk de oever van de Durme konden volgen. De Durme is een zijrivier van de Schelde. Vandaag beschouwt men de Durme veelal als een samenvloeiing van de Zuidlede en de Moervaart ter hoogte van Daknam, een deelgemeente van Lokeren. Het verlengde van deze waterloop maakt een verbinding met de Schelde nabij Hamme en Tielrode. Aan knooppunt 47 reden we langs het Kasteel van Sombeke, in de middeleeuwen een versterkte residentie van de heren van Sombeke. Daarna ging het opnieuw richting de Durme waar we aan knooppunt 79 de Mirabrug passeerden. De brug kreeg haar naam en bekendheid dankzij de speelfilm Mira, de verfilming uit 1971 van het boek “De teleurgang van den Waterhoek” van Stijn Streuvels door Fons Rademakers. Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir vertolkten de hoofdrollen en het script was van Hugo Claus. Aan knooppunt 76 te Tielrode, waar de Durme in de Schelde vloeit, vervolgden we onze tocht langsheen de oever van de Schelde tot in Temse. Daar aan knooppunt 75 stonden de overige 3 deelnemers te wachten om ons te vervoegen.

Vanaf knooppunt 75 kregen we een tochtje doorheen het noorden van het Waasland voorgeschoteld. Na het vlakke parcours langsheen Durme en Schelde moest er richting knooppunt 99 stevig geklommen worden! Het noemt hier Kattebrug maar “Katteberg” zou een betere naam zijn geweest. Net na knooppunt 98 reden we over de E17 waarna we via een zandwegeltje Fort Haasdonk passeerden. Dit voormalig fort was net voor de Eerste Wereldoorlog af en maakte deel uit van de fortengordel rond Antwerpen. Het werd echter nooit gebruikt en daardoor is het nu nog vrij intact. Het werd gebouwd tussen 1908 en 1913. Nauwelijks een jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit en was het amper voorzien van wapens. Er konden tot 300 soldaten gekazerneerd worden maar zover is het nooit gekomen. Het is zelfs nooit beschoten geweest, ook niet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft lange tijd dienst gedaan als opslagplaats en tijdens de Tweede Wereldoorlog ook als schuilplaats tegen de vliegende bommen (V1), alhoewel de betonmuren daar niet tegen bestand zijn. Het fort is niet toegankelijk en is sinds een paar jaar in eigendom van de ondernemer Fernand Huts.

Zo bereikten we aan knooppunt 95, na 23 km, onze eerste drinkstop Café Den Brigand te Haasdonk. Iets voor knooppunt 67 reden we opnieuw over de E17 richting Kruibeke. Daar in afspanning “De Gaard” wachtte ons een heerlijk middagmaal. De deelnemers hadden kunnen kiezen tussen “Varkenswangetjes” en “Scampi De Gaard”, voorafgegaan door een soepje. Het aperitief werd ons aangeboden door de kring, waarvoor natuurlijk onze hartelijke dank!

Na genoten te hebben van deze heerlijke maaltijd konden we onze tocht verderzetten. Doch na slechts een kwartiertje fietsen werden we verrast met een stevige regenbui, die ons tot een noodstop dwong. Gelukkig was het niet voor lang en konden we onze tocht vervolgen richting Bazel aan knooppunt 71. Bazel is een stil genietbaar dorpje, terecht gelauwerd als één van de mooiste dorpen van Oost-Vlaanderen. Even hiervoor reden we langs het Kasteel Wissekerke. Het kasteel is een waterburcht in neogotische stijl waarvan de oudste delen stammen uit de 10de eeuw. Het huidige kasteel dateert uit de 15de eeuw. Er woonde hier lang een adellijke familie die Bazel een aantal burgemeesters opleverde. De hoofdgemeente Kruibeke heeft het aangekocht.

Zo bereikten we in Rupelmonde terug de Schelde. Vanaf knooppunt 86 was het weer heerlijk fietsen langsheen de Schelde en het natuurgebied Schouselbroek. Zo bereikten we opnieuw knooppunt 75 in Temse en sloten we het tochtje Noord-Waasland af.

We staken de Schelde over en kwamen zo in Weert om langs de overzijde van de Schelde verder te fietsen. In Weert, deelgemeente van Bornem, hadden we onze 2de drinkstop in Taverne Oud Gemeentehuis. Het was aangenaam warm geworden zodat we konden plaatsnemen op het zonnige terras. Hier stelde Martine een tijdslimiet opdat we tijdig het veer zouden bereiken om ons te laten overzetten naar Drie Goten. Zo bereikten we op tijd het veer waarop we met zijn allen konden plaatsnemen.

Aan de overkant vervolgden we onze weg vanaf knooppunt 91 naar 77 aan de samenvloeiing van Durme en Schelde. Hier herinnert een beeldhouwwerk aan de Hamse schrijver Filip De Pillecyn. Op deze plek deed de schrijver heel wat inspiratie op voor zijn œuvre. Het monument verbeeldt verschillende personages uit de romans van De Pillecyn.

Wat nog restte van onze tocht was een 15-tal km fietsen doorheen de Durmeslikken en schorren. Aan knooppunt 90 passeerden we opnieuw de Mirabrug, maar ditmaal langs de andere kant van de Durme. Tussen knooppunt 49 en 43 reden we langsheen de Oude Durme, een afgesneden meander van de Durme die uitgroeide tot een stukje waardevolle natuur met een unieke fauna en flora.

Met nog zo’n 3 km fietsen voor de boeg zagen we een onheilspellende donkere wolk onze richting uitkomen en konden we alleen maar hopen dat we nog droog het einde van de tocht zouden halen. Het was maar op het nippertje want de fietsen waren pas op de fietsrekken geplaatst of het onweer barste in alle hevigheid los!

Het werd een mooie tocht met een grote variëteit aan landschappen met dank aan de leiders van de dag Luc en Martine.

Uw verslaggever.
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback