Mini Wieze

Molenkapel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WANDELVERSLAG

Verslag wandeldag te Wieze

Voormiddag: wandeling doorheen de natuurgebieden Wiestermeers en Hannaerden.

Onze om 11.00 uur geplande start liep wat vertraging op doordat enkele deelnemers onderweg in een omleiding waren verzeild. Alvorens dan effectief te starten vertelde Theo aan de 33 aanwezigen iets over de H.H. Sint-Salvatorkerk, de pastorie en het Neerhof van Wieze.
Samen met de kerk, de pastorie en het Neerhof is de dorpskern om zijn landschappelijke en artistieke waarde beschermd als dorpsgezicht. Ze zijn tevens samen met het Oud Gemeentehuis beschermd als monument omwille van hun architectuur - historische waarde.
H.H. Sint-Salvatorkerk : gotische kerk (14e-15e eeuw) met beiaard.
Pastorie: oudste gedeelte dateert uit 1745.
Neerhof: deze historische site werd al in 1350 vermeld. Het imposante woonhuis dateert uit 1669 en is momenteel nog voor 3/4e omwald (niet meer langs de Sasbaan).
Oud Gemeentehuis dateert uit de 18e eeuw.

We vertrokken langs de Sasbaan voorbij de pastorie en het Neerhof richting Dender.
Na 300 m namen we rechts een onverharde landweg die ons naar de Oude Dender leidde.
We stapten even over de Oude Dender tot aan de Nieuwe Dender (gekanaliseerd van Dendermonde tot Aalst) en hadden er links zicht op de Wiezebrug van Gijzegem en zagen rechts het sas van Denderbelle.
Schuinrechts voor ons, over de Dender, keken we naar Mespelare.
We keerden even terug en vervolgden onze wandeling langs het Vossenwegeltje langsheen de Grote Beek, die we tweemaal kruisten.
Aan de achterzijde van het kasteeldomein van Wieze (oudste gekende vermelding dateert uit 1151)  namen we links de asfaltweg. Plots konden we genieten van een kunstwerkje ‘Wieze in miniatuur’ van een vrijetijdskunstenaar. Mooi gedaan!
Rechts zagen we de witte villa in het domein van het vroegere kasteel dat in 1962 werd afgebroken; de huidige villa  werd in 1966 gebouwd op de bewaarde funderingen van  het kasteel.
Hier verlieten we het natuurgebied Wiestermeers.
We volgden de Kloosterstraat rechtdoor tot aan de Nieuwstraat (1e verkorting), kruisten deze, volgden Groene Weg tot de Aalstersestraat (2e verkorting), kruisten deze en volgden Hannaerden.
Halverwege Hannaerden hadden we rechts de mogelijkheid tot een 3e verkorting, langsheen het natuurgebied en via een veldweg rechts terug naar de startplaats.
Wij, de overigen, volgden Hannaerden doorheen het natuurgebied tot aan de Populierenstraat, gingen rechts tot de Molenbaan die we indraaiden om ons, doorheen het natuurgebied Hannaerden, terug te brengen tot aan de Aalstersestraat, plaats waar vroeger de molen stond. De Molen van Wieze was een houten korenwindmolen van vóór 1840 die in 1872 werd gesloopt. Ook het 17e-eeuwse Molenkapelletje kregen we te zien en keerden dan via de Kerkhofstraat terug naar de startplaats. Aan het kruispunt met de Nieuwstraat passeerden we de ingang met zicht op het kasteeldomein. Via de Nieuwstraat links, voorbij de Dikke Eik (een imposante zomereik, beschermd sinds 1951), kwamen we aan het Brouwershuis op het Wiezeplein, waar we werden verwacht voor het middagmaal.

Namiddag: landschapswandeling doorheen Motteken, Klein-Brabant, Rooien, Bontegem en Hannaerden.

Deden er enkele van de voormiddagwandelaars niet mee aan de namiddagwandeling toch waren we terug met 33 die de tocht aanvatten.
We vertrokken opnieuw aan de kerk, gingen links de Sasbaan af en namen voor het Neerhof een wandelwegeltje dat ons, rechts volgend, langsheen het kasteeldomein bracht.
In een haakse bocht draaiden we ons om en hadden een enig mooi zicht op de kerk van Wieze. (Hier werd de groepsfoto genomen). We gingen rondom het kasteeldomein, voorbij ‘Wieze in miniatuur’ (voor hen die de voormiddagwandeling niet konden meedoen) en sloegen nu de Kloosterstraat links in tot aan de Nieuwstraat/Hoogstraat die we kruisten. Via een veldweg kwamen we links voorbij Het Motteken, de boerderij van de Abdij van Dendermonde. Dom De Kimpe vierde er enkele weken terug zijn 50-jarig priesterambt.
We volgden de Mottekensstraat links en namen rechts de onverharde Beukendreef, die we doorliepen tot aan de Blijstraat. Onderweg dreef de westenwind de smeuïge bittere chocoladegeur van de chocoladefabriek Barry Callebaut in onze neusgaten.
We namen de Blijstraat rechts tot aan de Aalstersestraat die we kruisten. Onderweg tuurden we naar de kerk van Sint-Gillis-Dendermonde, de windmolens in het industriegebied Hoogveld van Dendermonde en verderop deze in het industriegebied Zwaarveld van Hamme, de O.-L.-Vrouwkerk van Lebbeke-Centrum en de watertoren van Lebbeke.
Op het kruispunt Blijstraat/Aalstersestraat/Waaitjesstraat kan het druk zijn met weinig zicht en was het dus opletten geblazen.
We vervolgden de wandeling via de Waaitjesstraat. Rechts, tussen een maïsveld en een weide, namen we een wandelpaadje (maakt deel uit van de Vliegenvangerswandelroute) dat ons naar Hoeksken en Rooien leidde. Vliegenvangers is één van de spotnamen van de Wiezenaars.
Hier hadden we, na 4,5 km, een rustpauze bij Frans. Hij was bij de dageraad in zijn kerselaar geklauterd en had voor ons een overvloed aan kersen getrokken. Zij werden ons aangeboden door Lieve en Frans, samen met een grote variatie van dorstlessers. Iedereen kreeg er ook nog de kans om kersen mee te nemen voor onderweg en thuis. Hartelijk dank Lieve en Frans!
Vanaf hier was er een verkorting mogelijk, met auto of wandelend langs Rooien, Bontegem en Hannaerden naar de vertrekplaats.
De wandeling zelf liep verder via Rooien en Langeroot richting Baardegem. Dit is het hoogste punt van Wieze, met talrijke vergezichten.
Onderweg hadden we zicht op de kerk van het Heilig-Kruis van Lebbeke-Minnestraat, de kerk van Baardegem en de toren van de  Sint-Stevenskapel van Moorsel (deelgemeente van Aalst).
We stapten rechts de Trieststraat in en hadden daar een mooi panoramisch zicht op de lager gelegen dorpskern van Wieze en haar wijde omgeving. Kronkelend bracht de Trierstraat ons afwisselend op het grondgebied van Wieze en Moorsel. Via Bontegem en Hannaerden kwamen we terug aan de  Aalstersestraat die we links bleven volgen.
Voorbij het Molenkapelletje namen we dan de Kapittelstraat en sloegen rechts de Oktoberfeeststraat in, wandelden doorheen de verkaveling Van Roy (vroegere brouwerij) met aan de linkerkant zicht op de Oktoberhallen en gingen linksaf de Nieuwstraat in tot op het Wiezeplein.
Na 9,4 km nodigde het terras van het Brouwershuis uit tot nagenieten met een, bij het warme weer, welgekomen drankje.
We waren Theo en Frans (en Lieve) zeer dankbaar voor het organiseren van deze prachtige wandeldag.

In totaal hebben er 36 wandelaars deelgenomen, waaronder we Hilda en haar echtgenoot Roger voor de eerste maal mochten verwelkomen.

Verslag: Theo Vierendeels
Redactie: Daniël Van Renterghem


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | feedback