FIETSTOCHTVERSLAG

Verslag dagfietstocht van donderdag 18 juli 2019 te Zandhoven.

“Die Kempenpoorte”

Netevallei

Vanop de voorbehouden parking in het centrum van Zandhoven startten we onze tweede dagtocht van het jaar. Na eerst 2 afzeggingen maar dan met 2 onverwachte fietsers konden we toch met eenzelfde aantal als de 26 ingeschrevenen vertrekken. We mochten ook 2 nieuwe leden verwelkomen, nl. Mario en Erna.

Zandhoven, gelegen aan de poort der Kempen, bestaat uit volgende deelgemeenten: Zandhoven, Pulle, Pulderbos, Massenhoven en Viersel, die we allemaal doorfietsten. Samen telt de gemeente ongeveer 12.000 inwoners.
Tot in de jaren 1990 was Zandhoven bekend voor zijn legendarische baandancings met Vlaamse schlagers en draaiorgelmuziek, zoals “De 14 Billekens” en de “Willem Tell”. Heden zijn ze omgebouwd tot respectievelijk een fitnesscentrum en een Chinees restaurant.
Vele busladingen generaties ouderen kwamen van heinde en verre naar hier om te dansen. Langs enkele kerkwegels reden we de gemeente uit om alzo Viesel te bereiken. Deze gemeente reden we binnen door een mooie beukendreef met aan onze linkerzijde Kasteel Hovorst. Sinds de 15de eeuw herhaaldelijk verbouwd. In 1913 kreeg het zijn huidig uitzicht in Vlaamse renaissance. Het heeft verder een kasteelhoeve en dienstgebouwen, een bosrijke omgeving met park en is nog steeds bewoond. De brug over het Albertkanaal was onze eerste hindernis van de dag. Het kanaal scheidt Viersel in 2 delen. We vervolgden onze weg langs het Albertkanaal, Nederviersel en de boorden van de Kleine Nete naar het idyllisch plekje aan het derde sas op de rivier, het Sas van Grobbendonk, waar we even halthielden om onze eerste dorst te lessen. Tussen de bossen en velden van Nijlen en Bevel bereikten we Kruiskensberg. Even verder na de kronkelende Grote Nete gevolgd te hebben, kwamen we aan onze voormiddagstop in het schilderachtige gehucht Gestel. Het is erkend als negende stiltegebied in Vlaanderen. “De Klappeistaak”, dat vorig jaar op 1 februari opende, werd het eerste koffiehuis in Gestel.
Na een deugddoend tasje koffie of een verfrissend drankje werd onze tocht verdergezet richting Lier. De bochtige Grote Nete, met bloemende boorden, was onze begeleider voor deze tocht. We doorkruisten deze toeristische stad, vooral bekend voor zijn Zimmertoren, Grote Markt, Sint-Gummaruskerk en het geklasseerde Begijnhof. Hotel “Hof van Aragon”, aan de boorden van de “Binnennete”, was de plaats waar we onze grote honger gingen stillen. Het aperitief werd ons aangeboden door Gisèle en Tonny ter gelegenheid van hun 50ste huwelijksverjaardag op 19 juli. Na een luid applaus wensten wij hen dan ook nog vele gelukkige jaren.
Na ons middagmaal werd de tocht verdergezet richting ijssalon “De Hoeve” in Pulle, gekend om zijn lekkere ijscoupes. Deze keer werd de Kleine Nete en het Netekanaal onze metgezel. Aan de ijshoeve aangekomen bleek echter dat alleen Jacqueline zich tot een ijsje liet verleiden. Bij de overigen was het middagmaal nog niet verteerd. We konden dan snel verder rijden naar Pulderbos, daar was onze namiddagstop in café “In De Klok”. Daarna reden we verder langs het Boshuisje, een voormalige boswachterswoning in Zoersel waar Hendrik Conscience het verhaal voor zijn roman “De Loteling” optekende.
Door de bossen kwamen we aan de “Antitankgracht” en het “Fort van Oelegem”. Het einde van deze mooie dagtocht kwam in zicht. Zandhoven was ons einddoel. In brasserie Croonhof konden we alles wat we onderweg hadden beleefd, nog eens doorspoelen met een frisse pint.
Met deze rit in de benen kunnen we met een gerust gemoed de fietsvakantie aanvangen.

Verslag: Martine en Luc


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback