FIETSTOCHTVERSLAG

Dinsdag 27 juni 2017 – Brugse Ommeland / Zedelgem – 45 km

Het Brugse Ommeland staat al jaren op onze fietskalender wegens zijn vele groene plekjes en autoluwe wegen doorheen West-Vlaamse polders. De leiders van de dag, Gisèle en Tonny, kozen dit jaar voor een vertrek in Zedelgem. Er stond wat frisse wind en de 20 deelnemers hadden voor de start nog wat warme kledij aangetrokken. Doch een meer en meer doorkomende zon verdreef de kilte en nog vóór het startsein werd gegeven, ontdeden de meesten zich van wat kleding zodat ze al wat lichter gekleed konden starten.
Vanaf de parking was het slechts 1,6 km tot aan het 1ste knooppunt (77) aan de rand van het “Vloethemveld”. Vloethemveld is een voormalig militair domein en krijgsgevangenkamp gelegen in Zedelgem. Momenteel is het een beschermd natuurdomein en Habitatrichtlijngebied en staat het tevens in de Inventaris van het Onroerend Erfgoed.
Via de knooppunten 16, 55, 69 en 64 bereikten we Eernegem waar we aan knooppunt 30 invoegden op het “Groene 62”-fietspad. Deze groene as verbindt Oostende met Torhout. Met zijn 22 km is deze oude spoorwegbedding de langste van alle groene assen. Vanaf de kust doorsnijdt hij achtereenvolgens de middeleeuwse polders, de historische polders, de zandrug van Gistel, de drooggelegde moerassen van Moere-Nieuwland, de vlakte rond Eernegem en het plateau van Wijnendale. We bleven dit fietspad volgen en aan knooppunt 81 bereikten we onze drinkstop op de Markt te Torhout. We namen plaats op het zonnige terras van hetzelfde café dat we op verkenning bezocht hadden, waarschijnlijk voor het “vriendelijk” voorkomen van de uitbaatster! Daar zij er alleen voorstond kreeg zij dadelijk de welwillende hulp van Tonny om ons op korte tijd te kunnen voorzien van de nodige drankjes!
Na deze deugddoende stop ging het verder naar knooppunt 8 gelegen in “Groenhove”.
Het domein van het Diocesaan Centrum Groenhove is 33 hectare groot. Een gedeelte ervan is voor het publiek opengesteld. Een bewegwijzerd wandelpad van 1,6 km laat de bezoeker 50 jaar ongerepte natuur ontdekken. De fauna en flora zijn uniek. Wie er wandelt, ervaart er de rust en de stilte.
Tussen de knooppunten 88 en 95 reden we eerst langs het Plaisiersbos, een gemengd loofbos in Veldegem, deelgemeente van Zedelgem. Even later kwamen we aan het kasteel Hoogveld. Het bosgebied van Hoogveld ligt op een Noord-Zuidas tussen de autosnelweg E403 en de spoorlijn Brugge-Kortrijk. Het maakt onderdeel uit van een bosgordel die in meerdere beleidsplannen is opgenomen. Van Noord naar Zuid komen achtereenvolgens volgende boscomplexen voor: het Tilleghembos in Sint-Andries-Brugge, het gemeentelijk kasteelpark in Loppem, het natuurgebied Doeveren dat paalt aan het domein van het Hopper Jeugdverblijf Merkenveld, het kasteelpark Hoogveld, het Plaisiersbos in Veldegem en het Groenhovebos in Torhout. Al deze bossen vormen oases van natuur. Het zijn plaatsen waar vogels, amfibieën, insecten, vleermuizen, e.a. gedijen, zich ontwikkelen en van het ene boscomplex naar het andere trekken. Ze kunnen er uitrusten, zich verspreiden, zich vermenigvuldigen…
Zo kwamen we op de “Vloethemveldzate”, met zijn 5,5 km de kortste van de West-Vlaamse groene assen. Deze bedding van de oude militaire spoorweg verbindt het bosgebied Vloethemveld met het bosgebied Merkemveld-Doeveren (Diepstraat).
Zo bereikten we onze startplaats te Zedelgem waarna de meesten van de deelnemers op een terrasje nog lang bleven nakeuvelen over deze mooie tocht doorheen het Brugse Ommeland.
Met dank aan de leiders van de dag Gisèle en Tonny!

Uw verslaggever,
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback