FIETSTOCHTVERSLAG

Dinsdag 28 april 2015 – GROENE BOORDEN VAN ZELE – 36 KM.

Voor onze 101ste fietstocht volgden Luc en Martine, de leiders van vandaag, de “Groene boorden van Zele”. Dit is een bewegwijzerde fietsroute van 36 km, met vertrek aan het gemeentehuis te Zele. Wij pikten echter op de route in aan het kapelletje Heilig Hart Durmen. Hier was, tot onze grote ver- en bewondering, de parking volledig voorbehouden voor de fietsers van KBC! Onze leiders hadden, onder het motto ”wie niet waagt, niet wint” een aanvraag ingediend aan het gemeentebestuur of dit mogelijk was: met gunstig gevolg!

Zo kwamen we met 32 deelnemers aan de start. Het was nog een beetje aan de frisse kant maar met een lentezonnetje dat af en toe eens kwam piepen en vooral droog!

Al vlug kwamen we terecht op de onverharde aardeweg boven op de Durmedijk. Het was eigenlijk een harde grasweg die toch goed berijdbaar was. We bleven deze dijk volgen tot in de Hoekstraat met de St.-Annakapel. Deze kapel dateert van 1878 en de buurtgemeenschap ontving een oorkonde voor de geslaagde restauratie in 1988 vanwege het Verbond voor Heemkunde in Oost-Vlaanderen.

Na het oversteken van de drukke gewestweg Zele-Lokeren (N47) kregen we prachtig zicht op het bewoonde kasteel “Hof ten Goede”. We passeerden ook nog Heikant met de St.-Jozef en Antoniuskerk gebouwd in 1854-55. Via het waterwinningsgebied kwamen we langs de binnendijk naast de Schelde aan het Appels-Veer of de Waterhoek dat deze benaming kreeg na de verfilming van “De Teleurgang van de Waterhoek” (Mira, 1971).

Daar werden we verwacht in “Het Veerhuis” waar we het eerste gedeelte afsloten met een hapje en een drankje. Vermits er op onze 100ste fietstocht (midwintertocht in januari) niet zoveel deelnemers waren werden we nogmaals getrakteerd voor deze viering! Waarvoor onze hartelijke dank aan het bestuur!

Na deze welgekomen stop vervolgden we onze tocht op de buitendijk van de Schelde. Langsheen de boorden van de Schelde bemerkten we achtereenvolgens een potpolder, het waterzuiveringstation, “Costa Zela” de thuisbasis van de Zeelse Watersportvereniging, de Scheldeschuur, de tiendschuur van de abdij van Boudelo (nu restaurant “Den Anker”, de herenwoning van kunstschilder Pieter Gorus (1881-1941) en het zogenaamde “Kasteel van de Dijk”.

Zo kwamen we terug aan in Durmen na een mooie tocht doorheen de “Groene boorden van Zele”.

Laat ons hopen dat het de start was van opnieuw een mooi en sportief fietsseizoen!

Uw verslaggever
Daniël Verbeke


 

 

 

©copyright 2008 daniel.verbeke | gastenboek | feedback